Otvoreni svi sadržaji na kompleksu Avalskog tornja

11/06/2017 | Vesti

11.06.2017. Potpredsednik Vlade RS, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ozvaničili su početak rada svih novih sadržaja na kompleksu tornja na Avali. Ministar Ljajić je istakao da je u prvih 5 meseci ove godine zabeležen rast od 10% u broju posetilaca u odnosu na isti period prošle godine, kao i očekivanje da do kraja godine,toranj poseti bar 180.000 domaćih i stranih turista. “Cilj nam je da Avala bude glavno izletište Beograđana, a biće sa ovako kvalitetnom turističkom ponudom”- dodao je ministar.


“Od kada je otvoren i prvi toranj, postao je simbol Beograda. Do danas nije bilo drugih pratećih sadržaja, i konačno je upotpunjena turistička ponuda.” Ova izradnja i uređenje je dobar primer kako zajedničkim snagama ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i grada Beograda, mogu da se menjaju stvari na bolje”, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Podsetimo, na 2.500m2 izgrađeni su, i za posetioce otvoreni tokom cele godine, novi poslovno-komercijalni sadržaji unutar samog tornja u zatvorenom prostoru: etno prodavnica, kafe, novo prodajno mesto ulaznica, turistički info-centar, suvenirnica Turističke organizacije Srbije, bankomat-menjačnica ( Blok A), i dečija igraonica (Blok B).

U prirodnom ambijentu planine Avala, a neposredno uz toranj izgrađeni su i opremljeni: dečiji park sa kafeom za roditelje, teretana na otvorenom (sa 12 sprava) i sportski tereni (za mali fudbal/ rukomet i košarku).
Uvažavajući svaku kategoriju turista, napravljen je lift za osobe sa invaliditetom i dečija kolica, kao i drugi prilazi do ulaza tornju i bolje povezivanje svih pratećih sadržaja.Uveden je i novi moderniji sistem za kontolu pristupa posetilaca tornja i prodaju karata (softverska rešenja, oprema i rampe), čime je omogućen još bolji uvid u broj posetilaca, ali i bezbednost svakog pojedinca.
Osim izgradnje brojnih objekata u zatvorenom i na otvorenom prostoru kompleksa, paralelno su bili radovi na postavljanju javnog osvetljenja, uređenju zelenih površina, proširenju prilaza za autobuse, ugradnji putokaznih tabli, dvogleda na vidikovcu tornja i drugih radova.
Nije nebitno pomenuti, da su pre svih pomenutih radova uložena znatna sredstva čime je sanirano, popravljeno ili zamenjeno sve što je bilo neophodno na samom Tornju, a što nije rađeno od njegove izgradnje 2010. godine.
Najvažniji od tih radova su postavljanje nove hidroizolacije na svih pet nivoa tornja, celovito renoviranje terase Vidikovca, sanitarnih prostorija i kompletna sanacija svih oštećenih delova.
Brojni gosti iz Ministarstva, Skupštine grada, opštine Voždovac i prijatelji JP “Emisiona tehnika i veze” prisustvovali su ovom važnom događaju, a posetioci nestrpljivo isprobavali sportske terene i sprave, kupovali suvenire iz cele Srbije i osvežavali se napicima u hladovini planine Avala.

pogledajte još fotografija sa otvaranja http://avalskitoranj.rs/gallery/sa-otvaranja-svih-novih-sadrzaja-11-jun-2017/