Вести

ETV

Почетак дигиталног емитовања радио програма у DAB+ технологији

Јавно предузеће „Емисиона техника и везе“, од петка, 26. октобра ове године на емисионој локацији Авала, почело са експерименталним дигиталним емитовањем радио програма у DAB+ технологији. Тренутно се емитују три програма Радио Београда.

У наредном периоду обавићемо тестирања, мерења, подешавања и оптимизацију параметара емитовања. Следеће године планирамо набавку опреме и проширење дигиталне мреже и очекујемо да ћемо достићи респектабилне параметре покривања: становништва од 97,18%, аутопутева 100%, регионалних путева 98,01% и омогућити паралелни рад аналогне и дигиталне мреже тзв. Simulcast.

Дигитална мрежа ће подржавати најмодерније технолошке стандарде од којих би издвојили благовремено слање информација о стању на путевима: о гужвама, радовима на путу, метео условима као што су поледица, магла, одрони итд. Током туристичке сезоне се могу емитовати вести на страним језицима са свим важним информацијама за туристе у транзиту, обзиром да већина савремених аутомобила поседује DAB+ пријемник.

Овај корак је важан за Србију јер је показала да не заостаје у увођењу дигиталних технологија и придружила се земљама Европе које емитују радио програм у DAB+ технологији.