Početak digitalnog emitovanja radio programa u DAB+ tehnologiji

29/10/2018 | Vesti

Javno preduzeće „Emisiona tehnika i veze“, od petka, 26. oktobra ove godine na emisionoj lokaciji Avala, počelo sa eksperimentalnim digitalnim emitovanjem radio programa u DAB+ tehnologiji. Trenutno se emituju tri programa Radio Beograda.

U narednom periodu obavićemo testiranja, merenja, podešavanja i optimizaciju parametara emitovanja. Sledeće godine planiramo nabavku opreme i proširenje digitalne mreže i očekujemo da ćemo dostići respektabilne parametre pokrivanja: stanovništva od 97,18%, autoputeva 100%, regionalnih puteva 98,01% i omogućiti paralelni rad analogne i digitalne mreže tzv. Simulcast.

Digitalna mreža će podržavati najmodernije tehnološke standarde od kojih bi izdvojili blagovremeno slanje informacija o stanju na putevima: o gužvama, radovima na putu, meteo uslovima kao što su poledica, magla, odroni itd. Tokom turističke sezone se mogu emitovati vesti na stranim jezicima sa svim važnim informacijama za turiste u tranzitu, obzirom da većina savremenih automobila poseduje DAB+ prijemnik.

Ovaj korak je važan za Srbiju jer je pokazala da ne zaostaje u uvođenju digitalnih tehnologija i pridružila se zemljama Evrope koje emituju radio program u DAB+ tehnologiji.