Вести

ETV

Систем за обавештавање возача од првог јула

У случају несреће или препреке на ауто путу и магистралним путевима, од 1. јула ове године, возачи ће прекидом програма бити обавештени о проблему на одређеној деоници. Потписан је уговор, а носиоци пројекта су: МУП Србије, ЈП „Путеви Србије“, ЕТВ, РТС и РЕМ.

Како РТС преноси, целокупан пројекат завршен је за само осам месеци, а повод је био један велики ланчани судар на ауто-путу где су возачи без информација у магли направили удес у коме је учествовало на дестине возила, а неколико особа је, нажалост, погинуло.Систем се састоји од информација које МУП и ЈП “Путеви Србије” прикупљају на терену. Процењује се ризик за одвијање саобраћаја и када се донесе одлука, путем радио-сигнала програма 202 РТС-а прекида се програм и упућује порука свим возачима који имају упаљено дугме на радио-апарату са ознаком ТА.

Прекид се дешава и ако не слушате радио, ако на пример слушате музику са ЦД-а или УСБ-а, само је битно да вам опција ТА остане у функцији.

“Један трагичан догађај који се десио у новембру прошле године, у зони Јагодине, када је страдало осам људи, пре свега због необавештености возача о густој магли”, навео је директор полиције Србије Владимир Ребић, а преноси РТС.

Овај систем ће преусмеравати саобраћај са једног на други правац или на регионални пут са ауто-пута да би се избегла гужва, кажу у ЈП “Путеви Србије”. Дугме ТА има већина радио-апарата који су уграђени у аутомобиле после 2006. године. Моле се локалне и регионалне радио-станице у Србији да овај систем као опцију искључе са предајника јер једино тако могу ослободити фреквенцију за информације на територији читаве Србије.