slika5.jpg
slika11.jpg
avala-tower-near-belgrade-1540x755_c.jpg
slika2.jpg
slika1.jpg
slike3.jpg
slika6.jpg
slika8.jpg

 011 2544 358

 kvar@etv.rs

       pitanja@etv.rs

Korisni linkovi

Broj pregleda

111012
DanasDanas225
JučeJuče208
Ove nedeljeOve nedelje225
Ovog mesecaOvog meseca6019
UkupnoUkupno111012

Razgovor sa v.d. direktorom ETV Brankom Gogićem

 

Digitalni  signal slavi prvi rođendan.

Lane, tog 7. juna u podne, otišlo je u istoriju analogno emitovanje televizijskog signala.

Tada je resorni ministar Rasim Ljajić rekao da je završeno ono što je započeto još pre 10 godina, podsetivši da je prvi eksperimentalni digitalni signal pušten 2005. godine.

A prvi čovek JP “Emisiona tehnika i veze” Branko Gogić danas ističe da je ta kompanija na vreme završila proces digitalizacije i državi stavila na raspolaganje oslobođeni deo spektra.

Prodajom tog spektra država je zaradila 105 miliona evra, naglasio je direktor i dodao da je pre toga takođe prodat deo spektra za 21 milion evra, pa je država zaradila 126 miliona evra.

Naravno, naglašava on, time se i Srbija svrstala u red onih zemalja koje su ispoštovale međunarodno preuzetu obavezu da će taj prelaz završiti do 17. juna 2015. godine.

Prema njegovim rečima, regulativom je predviđeno da prvim multipleksom bude pokriveno najmanje 95 odsto stanovnika Srbije, drugim najmanje 90 odsto, a na dan prelaska sa analognog na digitalno emitovanje, pokrivanje je bilo 97,82 odsto za prvi i 96,77 odsto  za drugi multipleks.

            Zato sa ponosom Gogić ističe da je u protekloj godini procenat pokrivenosti satanovništva povećan i da je danas to 98,37 za prvi i 97,19 odsto za drugi multipleks, što praktično znači da najveći broj građana Srbije može, potpuno besplatno, da gleda oko dvadesetak televizijskih kanala.

            Navedeno povećanje pokrivenosti je postignuto izgradnjom i puštanjem u rad 21 novog predajnika za prvi i 27 novih za drugi multipleks, rekao je direktor i dodao da se danas prvi paket programa emituje sa 224, a drugi sa 115 predajnika.

“Multipleks  predstavlja paket programa koji se emituju preko jednog predajnika. Prvi paket programa čine programi javnog servisa  Srbije i komercijalnih emitera koji imaju dozvole  za nacionalno pokrivanje i njegov  sadržaj je isti na nivou cele zemlje, osim Vojvodine, gde se u taj paket dodaju dva programa vojvođanskog javnog servisa.”

Prema rečima Gogića, sadržaj drugog multipleksa se razlikuje po zonama raspodele i čine ga programi lokalnih i regionalnih emitera.

Realizacijom mreže za digitalno emitovanje  ETV se legitimisala kao kompanija koja može uspešno da obavlja i najteže i najkomplikovanije poslove i u stručnom i u organizacionom pogledu, dodao je Gogić.

Jedna od prednosti digitalnog signala, kako direktor kaže, je da je njime obezbeđen vrhunski kvalitet slike i tona.

“Po svojoj prirodi digitalni signal predstavlja zelenu tehnologiju, omogućava smanjenje operativnih troškova i bitno smanjenje zagađenja životne sredine , nekada je za više TV programa radio isto toliki broj predajnika, danas samo jedan” kaže Gogić i naglašava da značajno smanjuje potrošnju električne energije i nivo elektromagnetnog zračenja.

Digitalizacija omogućava nove servise, a Gogić posebno ističe one koji su namenjene osobama sa posebnim potrebama.

Recimo, titluju se emisije koje su i napravljene na srpskom jeziku, nemenjeno je osobama sa oštećenim sluhom, a titlovi se uključuju po izboru gledaoca, zatim i audio deskriptori – tonski kanal koji opisuje scenu, takođe se uključuje po izboru gledaoca, a namenjen je osobama sa oštećenim vidom.