slika5.jpg
slika11.jpg
avala-tower-near-belgrade-1540x755_c.jpg
slika2.jpg
slika1.jpg
slike3.jpg
slika6.jpg
slika8.jpg

 011 2544 358

 kvar@etv.rs

       pitanja@etv.rs

Korisni linkovi

Broj pregleda

111013
DanasDanas226
JučeJuče208
Ove nedeljeOve nedelje226
Ovog mesecaOvog meseca6020
UkupnoUkupno111013

PUŠTENE U RAD NOVE EMISIONE STANICE „SOMBOR“ I „KIKINDA“

 

Danas su u rad puštene još dve novoizgrađene emisione stanice od kapitalnog značaja za pokrivanje Srbije radio i televizijskim signalima. Uključivanjem digitalnih predajnika u Kljajićevu kod Sombora koje su obavili Rasim Ljajić ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi RS i Danijel Berg, direktor evropske banke za obnovu i razvoj koja je obezbedila povoljan kredit za završnu fazu digitalizacije, simbolično su puštene u rad ove dve nove stanice.

U kraćem obraćanju prisutnima, ministar Ljajić je istakao:

„Danas smo prisustvovali još jednom velikom događaju u eri digitalizacije televizije u Srbiji, na koji se čekalo više od pola veka: puštene su u rad dve emisione stanice kapitalnog značaja: jedna u Somboru, druga u Kikindi.  Njihova izgradnja bila je planirana još 1960. godine, u Stokholmu, kada je sačinjen  raspored  najvećih emisionih stanica na prostoru Evrope, ali se iz različitih razloga čekao današnji dan.

Puštanjem u rad emisionih stanica u Somboru i Kikidi pokrili smo digitalnim signalom u Vojvodini  1.945.436 stanovnika  ili 99, 71 % od ukupnog broja stanovnika Vojvodine. Ostalo je da tokom naredne godine digitalnim TV signalom pokrijemo i mesta u zaleđu Vršačkog brega: Markovac, Gudurice, Malo Središte i deo Velikog Središta, do kojih TV slika nije dopirala ni u vreme analogne televizije, od 1958. godine. Time bi Vojvodinu pokrili digitalnim TV signalom sa skoro 100%.

       Osim Sombora kvalitetan digitalni signal  sada će dobiti i stanovnici mesta Riđica, Rastina, Bezdan i gledaće, pored devet (9) nacionalnih programa i sve regionalne i lokalne TV programe  (TV Panon, TV  YU Eco, TV Panonija, TV Most).  Puštanjem u rad emisione stanice u Kikinda, kvalitetnu sliku i ton će dobiti stanovništvo Mokrina, Nakova, Banatskog Novog Sela i moći će da gledaju, pored  devet  (9) nacionalnih TV programa, i četiri regionalna i lokalna TV programa (TV Santos, TV Rubin, KTV Zrenjanin, TV VK).  

          Zahvaljujući ovim stanicama od danas će digitalni signal izuzetnog kvaliteta primati i srpsko stanovništvo u graničnim područjima u Hrvatskoj, Mađarskoj i Rumuniji.

          Izgradnja stanica u Somboru i Kikindi je jedan u nizu velikih podviga u oblasti naših telekomunikacija. Kao što je poznato, veliki poduhvat je napravljen kada je Srbija 7. juna 2015. godine, pre planiranog roka, u potpunosti prešla na digitalno emitovanje zemaljske televizije, što neke zemlje u regionu još nisu učinile. Taj poduhvat znači da smo za rekordno kratko vreme opremili 224 stanice najmodernijom digitalnom tehnologijom, kakvu još nema većina država danas u Evropi i svetu. Srbija je u vrhu Evrope i po najvećoj pokrivenosti digitalnim TV signalom. Od ukupno 7.186.862 stanovnika pokriveno je digitalnim TV signalom  7.069.716 stanovnika ili 98, 37 odsto, što je 242.197 stanovnika više od zahtevanog minimuma, koji je bio 95 odsto. Takav uspeh, postignut u izuzetno kratkom roku, pozdravili su stručnjaci iz Evrope.

Drugi veliki poduhvat koji je u javnosti prošao manje primećen od digitalizacije jeste to što smo obnovili ili izgradili zgrade, objekte i antenske stubove na 165  emisionih stanica širom Srbije, koje su, većinom, bili porušeni u NATO bombardovanju 1999. godine.

            Ako treba da u najkraćem okarakterišemo digitalizaciju naše televizije i koristi od nje, onda je to sledeće:

-         Digitalizacija je istorijski poduhvat, jer je urađena pre utvrđenog termina,  i u najkraćem roku;

-         Digitalizacija je jedan od najznačajnijih, najjeftinijih i najisplativijih projekata u Srbiji danas: ukupno je koštala državu Srbiju oko 40 miliona evra, računajući u toj sumi i donacija EU od 10,5 miliona evra, a država Srbija je prodajom oslobođenog spektra (digitalne dividende) zaradila 126,5 miliona evra.

-         Digitalnim signalom u Srbiji je pokriveno  98,37 % stanovništa,  što je više od postavljenog zahteva (95%) i više nego u dosta država u Evropi;

-         Od digitalizacije su svi imali koristi u Srbiji:

a) građani, jer pomoću krovne ili sobne antene mogu da gledaju besplatno,  u proseku, 15-ak tv programa;

b) siromašni građani, njih oko 160.000  je dobilo besplatne set top bokseve (STB);

v) više od 100  lokalnih i regionalnih televizija, kao i pet nacionalnih, ne moraju da kupuju skupe predajnike, repetitore i antene;

                -ne moraju da plaćaju zakup za njihov smeštaj;

                -ne moraju da plaćaju njihovo održavanje;

                -ne moraju da plaćaju nadoknadu RATEL-u za korišćenje frekvencija.

Država Srbija je digitalizacijom, sem pomenute zarade od 126,5 miliona evra, dobila  najmoderniju mrežu zemaljske televizije, pa  duže vreme neće morati ulagati u modernizaciju tehnologije i infrstrukture.

Digitalizacijom smo ispunila sve uslove  i standarde Evrope, tako da možemo da kažemo da je u oblasti zemaljske digitalne televizije Srbija uveliko punopravni član Evropske unije.“

Posle uključivanja jednog od tri predajnika u Somboru, Direktor EBRD za Srbiju, gospodin Danijel Berg je rekao:

„EBRD-u je bilo veliko zadovoljstvo što je podržao Projekat digitalizacije kreditom od 24 miliona evra (koji je kasnije smanjen na 18 miliona evra zahvaljujući uštedi troškova). Pored kredita, obezbeđena su sredstva iz granta Vlade Slovačke za tržišni i finansijski đu-dilidžens i angažovanje konsultanata koji su tesno sarađivali sa ETV-ovim timom za sprovođenje projekta.

Zahvalni smo na odličnoj saradnji i sa Ministarstvom telekomunikacija, Ministrom Rasimom Ljajićem i njegovim timom i saradnji sa gospodinom Gogićem i njegovim timom koji je omogućio da se projekat završi u planiranim rokovima i to uz značajnu uštedu troškova.

Prelazak na digitalizaciju je veoma važna prekretnica u razvoju zemaljske televizije u Srbiji. Digitalizacija ima potencijal da oživi bežično televizijsko emitovanje u Srbiji, da ojača njenu poziciju na tržištu i da otvori put stvaranju tržišta za pružanje novih televizijskih usluga. Na kraju, verujemo da će veoma koristiti građanima Srbije i poboljšati kvalitet televizijskih usluga koje su u ponudi.“