slika5.jpg
slika11.jpg
avala-tower-near-belgrade-1540x755_c.jpg
slika2.jpg
slika1.jpg
slike3.jpg
slika6.jpg
slika8.jpg

ETVesti / Akcije

Pripremljeni predajnici za digitalno emitovanje

 Stručnjaci JP ETV ovladali tehnologijom podešavanja najnovijih digitalnih predajnika DVB-T2 i filtera Podešeno oko 30 predajnika i repetitora

Inženjeri i tehničari JP Emisiona tehnika i veze tokom poslednja dva meseca, intenzivno su podešavali DVB-T2 predajnike za proširenje Inicijalne mreže. Stručni tim koji su činili Zoran Trivić, Nebojša Dragić i Slobodan Marković, a kojim je koordinirao inženjer Slađan Stanković, kao i stručni tim u kome su bili Saša Spasić, Miomir Rakić, Predrag Lazić i Dejan Jakšić, uhvatili su se u koštac sa najvećim izazovima u potpuno novoj oblasti rada, do sada nepoznatoj  stručnjacima u Srbiji – sa podešavanjem digitalnih predajnika najnovije generacije (DVB-T2). Radovi na podešavanju predajnika su počeli 2. septembra i još će trajati, po planu do 15. novembra 2013. godine.

Podešavanje filtera DVB-T2 predajnika: Saša Spasić, Slobodan Marković i Miomir Rakić u laboratoriji JP ETV

Nije reč samo o tome da su prekomponovali više od 30 predajnika i reptitora, već su taj delikatan posao obavili u okviru vrhunskih tehničkih normi. Poduhvat se sastoji u tome što stručnjaci JP ETV nisu imali fabričke podatke za nove kanale, već su morali veštinom i znanjem da eksperimentišući sa parametrima, postignu i prevaziđu zadate norme.

Podešeni predajnici su razmešetni po najvažnijim emisionim stanicama koje će biti deo proširene Inicijalne mreže. U okviru tog posla pristupiće se i montaži šest novih antenskih sistema: Bajina Bašta, Gučevo, Crni vrh (Pirot), Sv Ilija-Vranje, Rudnik i Prijepolje (Koševine), kao i dva, za montažu najizazovnija, na emisionim stanicama Kopaonik (Gobelja) i Tupižnica. Očekuje se da će radovi biti završeni do kraja oktobra, kada će Inicijalna mreža digitalnih predajnika i repetitora biti spremna za dopremanje digitalnog signala za više od 75 odsto stanivnika Srbije. To je jako važan korak za organizovanje pozitivne medijske kampanje i pripreme građana za kupovinu novih set top boksova i televizora, kako bi spremni dočekali konačan prelazak na  digitalnu TV i gašenje analognog TV servisa.

Testiranje DVB-T2 predajnika: stručna ekipa, Zoran Trivić, Slobodan Marković i Nebojša Dragić