slika5.jpg
slika11.jpg
avala-tower-near-belgrade-1540x755_c.jpg
slika2.jpg
slika1.jpg
slike3.jpg
slika6.jpg
slika8.jpg

ETVesti / Akcije

Kopaonik spreman za digitalno emitovanje

Na vrh antenskog stuba, visine oko 70 metera, postavljen je UHF adapter težine jedne tone, na koji je montiran antenski sistem od 32 antene

Na novi antenski stub na Gobelji (1934 m) – Kopaonik - koji je postavljen prošle godine (2012), montiran je, krajem septembra, adapter za UHF antenski sistem, sa osam spratova, na četiri strane. Sam adapter, težine oko jedne tone, podignut je na sami vrh antenskog stuba, visokog oko 70 metara. Na adapter su potom postavljena još dva nosača - svaki težine oko jedne tone, a na njih su, zatim, postavljene 32 antene sa pripadajućim kablovima, razdelnicima...

Veoma komplikovan deo posla bilo je izvlačenje glavnog kabla od emisione sale, u tehničkoj zgradi, do vrha stuba, gde su montitrani glavni razdelnici. Sve je rađeno u vrlo otežanim vremenskim uslovima: po prvom ovogodišnjem snegu, na temepraturi od -10 stepeni (pri zemlji), u velikoj vlažnosti i gustoj magli, zbog koje je vidljivost bila svega nekoliko metara. 

Početkom oktobra glavni inženjer Predrag Lazić , uz pomoć prisutne smene, završio je montažu DVB-T2 predajnika R&Š-100W. Predajnik je povezan na postojeći UHF antenski sistem, i posle provere pojedinih parametara pušten u kratkotrajni probni rad na 46. kanalu (na frekvenciji 674 Mhz). Predajnik je isključen i spreman je za rad. Podešavanje predajnika uradila je stručna ekipa u laboratoriji JP ETV na Košutnjaku koju su činili: Zoran Trivić, Slobodan Marković i Nebojša Dragić.

Posao montiranja 32 antene obavila je ekipa JP ETV koju su sačinjavali: Saša Spasić, Dragan Zadravković (vođa ekipe), Darko Milisavac, Filip Božović, Novica Stanković, Nikola Stojković, pomognuta dežurnom smenom u kojoj su bili Zlatan Ugrenović i Boban Vučić. S obzirom da je reč o velikim teretima, koji su podignuti na ekstremne visine specijalnim dizalicama, koje JP ETV još uvek ne poseduje, izvesnu pomoć ekipi JP ETV su pružili radnici firme „Romkatel“.

Za vreme montaže, sa članovima ekipe JP ETV bili su Dejan Šmigić, v.d. direktora JP ETV i Željko Pantović, predstavnik firme „PANOS inženjering d.o.o.“.

Istovar glavnog napojnog kabla za UHF antenski sistem težak četiri tone: emisiona stanica Kopaonik, Gobelja