slika5.jpg
slika11.jpg
avala-tower-near-belgrade-1540x755_c.jpg
slika2.jpg
slika1.jpg
slike3.jpg
slika6.jpg
slika8.jpg

ETVesti / Akcije

Uređivanje Crvenog čota

Inženjeri i tehničari JP Emisiina tehnika i veze i radnici Nacionalnog parka Fruška Gora Gora podižu „park u parku“, na emisionoj stanici Crveni čot, najvišem vrhu brdskog masiva Fruške Gore (539 m). Kada, na proleće, bude sređen Crveni čot će biti model po kome će se urediti i ostale emisione stanice, uništene u bombardovanju 1999. godine 

Protekle nedelje izvedena je velika akcija krčenja šikare, divljeg rastinja i korova kako bi se, na proleće, pristupilo čišćenju prostora emisione stanice Crveni čot od ruševina zaostalih nakon NATO bombardovanja 1999, kao i od šuta i svake vrste otpada, koji su iza sebe ostavili neodgovorni građevinari, tokom i nakon podizanja nove montažne emisione stanice.

cot1
cot2
cot3
cot4
cot5
cot6
1/6 
start stop bwd fwd

Emisiona stanica Crveni čot je jedna od četiri najznačanija telekomunikacijska čvora u mreži zemaljskih predajnika i repetitora, u Srbiji. Najstarija je, tj. prva je emisiona stanica u Srbiji, jer je sagrađen 1955. godine. Verovatno i najznačajnija, po broju stanovnika do kojih direktno doprema TV signal (više od 2,5 miliona); čak polovina građana Beograda prima TV signal sa Crvenog čota. Stoga je ta emisiona stanica izgrađena kao naselje, sa stambenim objektima, tehničkim zgradama i s šumskim i travnatim parkom i protipožarnim bazenom, dimenzija 10m H 6m.. Duž ograde, u krošnjama odnegovanih stabala šumskog drveća, noću su svetlele kandelabre, kao u najuređenijim parkovima. Sve to je uništeno u tri NATO bombardovanja (5. maja, 29. maja i 31. maja 1999. godine). Srušena je velika tvrda zgrada od betona, cigle i kamena u kojoj su bile: prostrana sala sa emisionim uređajima, kontrolna soba, radionica i magacinske prostorije. Porušena je i druga zgrada, sa šest soba, za smeštaj i stalni boravak članova posade, kao i treća, sa stanom za domara i dve agregatske sale. Porušen je i antenski stub sa antenskim sistemima. Bombe su izrovale ograđeni plac stanice, a teške betonske i kamene blokove i ciglu rasule po okolnoj šumi. 

Koda takvog stanja emitovanje TV signala nastavljeno je iz hotela „Venac“, na Iriškom Vencu, u koji je donesen deo stare opreme i montiran sa delom novih uređaja. Takva emisiona stanica je bila u funkciji sve do 2010. godine, kada je vraćena na prvobitno mesto (Crveni čota), u novosagrađeni montažni objekat.

Od napuštanja do povratka zarasli su u korov, šiblje i mlado rastinje teški betonski blokovi, kamenje, armatura porušenih zgrada emisione stanice, koje su NATO bombe rasule po okolnoj šumi. Tokom gradnje montažne emisione sale i sređivanja terena, angažovane građevinske firme nisu u potpunosti počistile ruševine zgrada i odvezle ih na deponiju, kako je bilo ugovoreno, nego su, sa platoa na koji su postavili montažnu salu, samo bagerom razgrnuli šut, po okolnoj šumi; nešto su zatrpali zemljom, a nešto ostavili nezagrnuto. Humus je prekrio sve: gomile šuta i kamenja, betonske blokove, oborena stabla, daske od skela i ostatke iskidanih kablova i cevi. Za više od deset godina sve se izgubilo u korovu, gustom šiblju i prilično izraslom rastinju. Nastanile se ose, stršljenovi... Protivpožarni bazen, značajno oštećen u bombardovanju, u međuvremenu je teško zapušten. Nekada uzorno održavan plac emisione stanice postao je neprohodna šikara, kroz koju se nije moglo dopreti ni do ankera, ni do ograde. Sa puta koji vodi kao montažnoj emisionoj sali ograda se nije mogla ni nazreti. 
U akciji čišćenja šiblja, korova i seče niskog rastinja učestvovalo je oko četrdesetak ljudi Emisione tehnike i veza i Nacionalnog parka Fruška gora. Nacionalni park Fruška Gora je, uz odobrenje direktora Dobrivoja Antonića i izuzetno angažovanje njegovog pomoćnika Miomira Kukavice, uključio svoje inženjere i tehničare za planiranje raznih vrsta poslova, od obeležavanja drveća za seču i planiranja nivelisanja terena, do izrade planova za sređivanje travnatih površina i očuvanja zaštićene flore i faune. Uz to, dovezli su kamione, doneli trimere i testere, i što je najvažnije, uključili jedanaest svojih najvećih profesionalaca za najteže poslove krčenja šikara, koje je predvodio njihov rukovodilac Drago Antić. 
Trimeri su čistili korov, krupno bilje, trnjine, gusto isprepletene lijane, nisko šiblje, da bi se tek tada došlo do stabala koja su divlje rasla proteklih petnaestak godina, kako bi testerama bila posečena.
Iz Emisione tehnike učestvovali su oni isti inženjeri i tehničari koji grade mrežu zemaljskih predajnika za digitalnu TV u Srbiji i koji su, proteklih meseci, montirali pomoćne i glavne antenske sisteme, podešavali i monitarali najmodernije digitalne predajnike (DVB-T2), gap filere i veze. Prošle nedelje su se latili trimera, testera, krampova, lopata i vila. Vukli su granje, nosili isečena stabla, izrezana drveta, iznosili građevinski šut. Otkopavali iz zemlje delimično zatrpane betonske blokove, vadili veliko kamenje, čupali zagrnutu armaturu i kablove. 
U popdodnevnim satima ceo prostor emisione stanice bio je očišćen od drveća, šiblja, korova, drače.... Ogromne količine drveta i granja iznesene su i složene u desetine visokih gomila. Više kubika drveta složeno je na nekoliko drvljenika. 
Tako se u svojoj lepoti pokazala šuma odnegovanog drveća: hrasta, lipe i graba, klena i javora.

Do početka zime predstoji akcija seče obeleženih stabala i mašinsko nivelisanje terena. A na proleće će biti izvedena još jedan akcija čišćenja i nivelisanja tla, nakon koje će uslediti sejanje trave i sadnja ruža, cveća i dekorativnog drveća.
Crveni čot će tako postati „park u parku“ Fruške gore.

Akcija na Crvenom čotu je jedna u nizu koje planiraniraju inženjeri i tehničari JP ETV, a čiji je cilj uređenje svih emisionih stanica JP ETV širom Srbije - površina, šumskih prostora, travnatih terena, prilaza. To su poslovi za koje se, u današnjoj situaciji, kada se sprovodi digitalizacija i obnavlja porušena infrastruktura, ne mogu naći sredstva, niti angažovati spoljnji izvođači. 

Ima u ovoj vrsti entuzijaznma raznih motiva. Zaposleni Nacionalnog parka Fruška Gora pohrlili su da pomognu Emisionoj tehnici, da prostor u ogradi telekomunikacijskog objekta izuzetno značajnog za Vojvodinu urede kako i priliči parku Fruška Gora. Inženjeri i tehničari Emisione tehnika i veza jednostavno su želeli da šumsko-livadski prostor emisione stanice dovedu u red, po uzoru na nekadašnje stanje. 

Mnogo je zaslužnih za uspeh velike akcije na Crvenom čotu, kakva, kažu u Emisionoj tehnici, nikada nije organizovana. Pokrenuo je Dragan Mojović, zamenik direktora, nakon podrške v.d. direktora Dejana Šmigića i zamenika direktora Predraga Petronijevića. Neposredno su u njoj učestvovali rukovodioci odseka, inženjeri Dušan Njegovanović i Petar Đekić, zajedno sa glavnim inženjerima i tehničarima: Predragom Lazićem, Dejanom Jakšićem, Čedomirom Simićem, Goranom Popovićem, Goranom Ristićem, Nebojšom Jovanovićem, Milošem Markovićem, Zoranom Zavišićem, Aleksandrom Đorđevićem, Miomirom Rakićem, Tomicom Ilićem, Vladimirom Jovanovićem, Maricom Vujčić, Rodoljubom Jankovićem, Predragom Brkićem, Vukašinom Ostojićem...