slika5.jpg
slika11.jpg
avala-tower-near-belgrade-1540x755_c.jpg
slika2.jpg
slika1.jpg
slike3.jpg
slika6.jpg
slika8.jpg

ETVesti / Akcije

JP ETV na TAKTONS-u

Inženjeri Radiša Petrović i Petar Đekić (JP ETV) i Mirjana Mihajlović (RTS) predstavili, prvi put u Srbiji, tehnologiju koja slepim i slabovidim omogućava praćenje vizuelnih elektronskih medija

JP Emisiona tehnika i veze, u saradnji sa Radio-televizijom Srbije i Udruženjem slepih i slabovidih „Homer“ imali su zapaženu demonstraciju na ovogodišnjem Taktons-u, manifestaciji čiji je cilj predstavljanje i takmičenje u kreativnom snimanja zvuka, tj. profesionalnom vrednovanju kvaliteta zvučnih zapisa u radio i televizijskim programima. Oni su, na manifestaciji održanoj od 13. do 16.novembra 2013. godine, u prostorijama Radio Novog Sada,  prvi put u Srbiji, predstavili audio deskriptor. Njihovo kreativno ostvarenje može se pratiti preko mreže zemaljskih digitalnih predajnika - Proširene inicijalne mreže, koju je JP ETV pustio u rad prošle nedelje.  Audio deskripcija (tonski opis) nudi dodatne informacije, prevashodno namenjene slepim i slabovidim korisnicima vizuelnih medija (uključujući televiziju i film, ples, operu, likovne umetnosti). Narator, tokom TV emisije, filma ili prenosa bilo kog sportskog ili umetničkog događaja, dijaloške emisije ili vesti opisuje šta se dešava na ekranu tokom prirodnih pauza u zvuku ili za vreme samog dijaloga. Ova tehnologija je dobrobit koju je donela digitalna televizija, i opisana je kao revolucionarna prednost na novom sajtu JP ETV.  Njen značaj za građane istakao je i ambasador EU Majkl Devenport, boraveći u JP Emisiona tehnika i veze, prilikom puštanja u rad Proširene mreže digitalnih predajnika,  14. novembra 2013. godine.

Audio deskriptor, kao ostvarenje i fenomen digitalne televizije, predstavili su iz JP ETV inženjeri Radiša Petrović i Petar Đekić, a iz RTS-a Mirjana Mihajlović.