slika5.jpg
slika11.jpg
avala-tower-near-belgrade-1540x755_c.jpg
slika2.jpg
slika1.jpg
slike3.jpg
slika6.jpg
slika8.jpg

ETVesti / Akcije

Digitalizaciju Srbije ne zaustavlja ni zima: Rudnik, Vranje i Ivanjica dobili digitalni signal

Od 14. novembra 2013. godine, kada su ministar Rasim Ljajić i ambasador Majkl Devenport pustili sa Avale Proširenu digitalnu mreže koju čini 35 emisionih stanica, gap filera i veza, svake nedelje se širom Srbije povećava broj emisionih stanica sa digitalnim uređajima. Ovih dana digitalni TV signal JP ETV je omogućio naseljima na području Rudnika, Vranja i Ivanjice. Sve se obavlja u surovim zimskim uslovima, po velikom snegu i na niskim tepmeraturama

Ekipa iz Regionalnih centara JP ETV u sastavu Predrag Korolija i Jovan Zlatanović, pustila je 29. novembra 2013. godine u rad digitalni repetitor na emisionoj stanici Božac. Time je i Ivanjica sa okolnim naseljima stavljena na mapu mesta u Srbiji koja imaju mogućnost da primaju digitalni signal preko zemaljskih predajnika.

Trebalo je za to izvršiti montažu prijemnog antenskog sistema, podešavanje parametara digitalnog repetitora, demodulisanje emisionog signala, proveru i setovanje svih parametara bitnih za stabilan i optimalan rad uređaja. 

Ceo posao trajao je tri dana (27, 28, 29, novembra). Radilo se na zaleđenom stubu, dnevno po pet sati, u snežnoj mećavi, na temperaturi od 10 stepeni ispod nule. Veliki problem bio je sam dolazak na emisionu stanicu sa teškom opremom i uređajima, jer je planina Božac, visoka oko 1250 m, bila pod snegom od 40 cm, pa se vozilima, a potom i peške, bilo teško probiti do mesta repetitora. 

Ivanjica Božac: Montaža prijemne antene

Nekoliko nedelj ranije, na antenskim stubovima emisionih stanica Rudnik i Sveti Ilija (Vranje) montirani su antenski sistemi zahvaljujući kojima su digitalni TV signal dobila naselja u okolini Rudnika, Vranje, Preševska dolina i Kosovsko pomoravlje. Montažu su obavili Milan Kojčić, Radoslav Raković, Dragoslav Mihailović, Duško Dragošan, Nikola Stojković, Filip Božović i Novica Stanković.