slika5.jpg
slika11.jpg
avala-tower-near-belgrade-1540x755_c.jpg
slika2.jpg
slika1.jpg
slike3.jpg
slika6.jpg
slika8.jpg

ETVesti / Akcije

ROHDE&SCHWARTZ U MUZEJU ETV NA AVALI

U prostorijama Muzeja, galerije, škole JP ETV na Avali prošle nedelje (05.11.2013.) održan je jednodnevni seminar firme Rohde&Schwartz.
 

Ova vodeća svetska kompanija iz oblasti emisione opreme, kao i najsavremenije opreme za skladištenje, obradu i distribuiranje, okuplja veliki broj stručnjaka. Seminaru na Avali prisustvovali su: predstavnici firme Rohde&Schwartz, a pored inženjera i tehničara JP ETV učestvovali su i predstavnici Ministarstva telekomunikacija, RATEL-a, zatim televizije Pink, B-92, Studio B, RDU Vojvodine, kao i predstavnici drugih kompanija iz oblasti televizije (Digi TV, SAMS. Seminar je realizovan pod nazivom „From Ingest to iPad“, predavač je bio David Smith, a razgovaralo se o temama:

Content Ingest
                Cameras, Codecs and file formats
                File-based Workflows and IMF
                Film, Broadcast and News Production

Content Encapsulation
                MPEG2, H.264 and HEVC/ H.265 Compression
                Encoding and Multiplexing Solutions

Content Transmission
                DVB-T/T2/T2-lite
                IP over DVB-T2, Video over LTE, Dynamic Broadcasting
                IPTV, OTT, and MPEG-DASH,

Content Presentation
                HbbTV,  Social and Connected  TV
                4K/Ultra HDTV displays          

Kao što sam naslov seminara „From Ingest to iPad“ određuje, u slobodnom prevodu: „od video servera (uskladištenog video materijala) do iPad-a (krajnji korisnički uređaj)“, tako je i predavač u višesatnom izlaganju obuhvatio sve aktuelne celine vezane, kako za nastanak i obradu, tako i za skladištenje, distribuciju i emitovanje signala do krajnjih korisnika. I pored veoma široke oblasti, detaljno su obrađeni svi segmenti sa posebnim osvrtom na najsavremenije trendove i tehnološka rešenja, kao i na standarde koji se primenjuju i koji će se primenjivati u budućnosti.
Na početku izlaganja pomenuti su opšti principi kompletnog lanca od proizvodnje video i audio materijala pa do distribuiranja do krajnjeg korisnika – gledaoca. Detaljno su analizirani korišćeni standardi kodovanja i obrade, njihove prednosti i mane, kao i standardi koji će u skorijoj budućnosti biti u širokoj upotrebi.

Posebno iteresovanje je izazvao treći deo izlaganja koji se odnosi na emitovanje signala do krajnjeg korisnika. Emisiona oprema ove firme predstavlja primarni infrastrukturni deo (više desetina najsavremenijih predajnika) i našeg preduzeća i koristi se za emitovanje DVB-T2 signala. Instaliranjem i puštanjem u rad opreme pomenutog proizvođača u Srbiji predstavlja početak ere emitovanja televizijskog DVB-T2 signala, ali predstavlja i glavni pokazatelj da JP ETV sa svojim tehnološkim i kadrovskim kapacitetom ne zaostaje u ovoj oblasti. Prezentovana su i iskustva u vezi emitovanja , sa posebnim osvrtom na pojedine oblasti, posebno SFN emitovanje DVB-T2 signala, u kome mi kao vodeće preduzeće u radiodifuziji u Srbiji imamo i praktično iskustvo.
U četvrtom delu izlaganja predstavljen je sažet prikaz novih servisa koji su i koji će u skorijoj budućnosti biti dostupni krajnjim korisnicima putem radio-difuzije, odnosno DVB-T2 signala . Veoma korisna je bila i stručna analiza postojećih i budućih TV prijemnika, kao i ostalih uređaja kojima je moguć prijem (PC računara, tablet, iPad , …)
Ovaj seminar predstavlja samo jedan od nekoliko najavljenih, koji će se, u istom prostoru, održati do kraja godine ....