slika5.jpg
slika11.jpg
avala-tower-near-belgrade-1540x755_c.jpg
slika2.jpg
slika1.jpg
slike3.jpg
slika6.jpg
slika8.jpg

ETVesti / Akcije

Rokovi za gašenje analogne televizije i prelazak na digitalno emitovanje TV programa

Sa svih emisionih stanica JP ETV već se emituju programi RTS 1, RTS 2, RTS Digital, RTS HD, TV Pink, B - 92, Prva TV i Happy TV, dok se pored navedenih programa, emituju ili su u fazi instaliranja i puštanja dodatni regionalni TV programi, tako da se sada broj programa u simulkast mreži po pojedinim zonama raspodele kreće od 11 – 14 programa.

 

Pokrivenost Srbije digitalnim DVB-T2 signalom u simulkast mreži

Na osnovu Pravilnika o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa, koji je donelo Ministrastvo trgovine, turizma i telekomunikacija, na predlog Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge, u Republici Srbiji je od 1. septembra 2014. godine i zvanično otpočeo postupak gašenja analogne televizije i potpuni prelazak na digitalno emitovanje televizijskog programa. 

Ovim Pravilnikom određeni su kanali po zonama raspodele (Tabela 1) za prvi, drugi i treći multipleks u okviru mreže za digitalno emitovanje koju uspostavlja  JP Emisiona tehnika i veze. 

 

Tabela 1: Kanali po zonama raspodele

Pravilnikom su takođe definisani rokovi za početak simulkasta (istovremeno emitovanje analognog i digitalnog TV signala), kao i kada je predviđeno gašenje analogne televizije po pojedinim zonama raspodele (Tabela 2) i potpuni prelazak na digitalno emitovanje televizijskog programa u Republici Srbiji.
Pravilnikom je predviđeno pokrivanje od 95% stanovništva u prvom multipleksu, u kome je predviđeno da se emituju programi javnih servisa, kao i programi komercijalnih emitera sa nacionalnim pokrivanjem, dok su regionalni i lokalni emiteri, predviđeni za rad u drugom i trećem multipleksu, u kojima je predviđeno pokrivanje od minimum 90% stanovništva u svakoj zoni raspodele.

Tabela 2: Predviđeni rokovi za gašenje analognog servisa

Javno preduzeće Emisiona tehnika i veze je za potrebe otpočinjanja procesa digitalizacije emitovanja TV programa u Republici Srbije, u nekoliko faza, pustilo u rad Inicijalnu mrežu, a sada je to Simulkast mreža, za testiranje emitovanja digitalnog televizijskog signala, u DVB – T2 tehnici, preko koje se digitalni signal trenutno emituje sa 72 emisione lokacije, čime se trenutno ostvaruje pokrivenost od 94,69% populacije na teritoriji Republike Srbije.