slika5.jpg
slika11.jpg
avala-tower-near-belgrade-1540x755_c.jpg
slika2.jpg
slika1.jpg
slike3.jpg
slika6.jpg
slika8.jpg

ETVesti / Akcije

Kredit EBRD za uspešan završetak digitalizacije

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da će zajam od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) omogućiti završetak procesa digitalizacije televizijskog signala do 17. juna 2015. godine.

Ljajić je takođe rekao da neće biti potrebe da se povuče sav novac iz zajma EBRD za digitalizaciju od 24 miliona evra, već maksimalno 14,5 miliona evra zbog pada vrednosti opreme za prenos digitalnog signala.

Uštedeće se 9,5 miliona evra, precizirao je ministar Ljajić u parlamentu u debati o predloženom zakonu za ratifikaciju.

On je precizirao da je ranije bilo planirano da se od tog kredita za nabavku tehnološke opreme za prelazak sa analognog na digitalni televizijski signal potroši 16,6 miliona evra, a za građevinske radove 4,25 miliona evra, ali da je u međuvremenu oprema pojeftinila.

Kredit kod Evropske banke za obnovu i razvoj za finansiranje digitalizacije iznosi 24 miliona evra, rok otplate je deset godina, grejs period dve godine i ta sredstva moraju da budu utrošena do 31. marta 2016. godine.

Ministar Ljajić je ocenio da je zajam EBRD za završetak digitalizacije izuzetno povoljan i da će biti isplaćivan u 16 rata.

Prema njegovim rečima, država će po završetku digitalizacije prodajom oslobođenog spektra mobilnim operaterima za uvođenje LTE tehnologije, odnosno četvrte generacije mobilne telefonije zaraditi između 70 i 100 miliona evra. Ljajić je precizirao da ne može da govori o preciznim iznosima, jer se radi o tenderu. (RTS)