slika5.jpg
slika11.jpg
avala-tower-near-belgrade-1540x755_c.jpg
slika2.jpg
slika1.jpg
slike3.jpg
slika6.jpg
slika8.jpg

ETVesti / Akcije

Izgrađena emisiona stanica „Cer“

Završetkom „Cera“ privodi se kraju izgradnja ili obnova 24 emisione stanice od najvećeg značaja za završetak digitalizacije u Srbiji. Radove na podizanju predajničkih i repetitorskih stanica, porušenih u NATO bombardovanju, vodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Pre dva dana Javno preduzeće „Emisiona tehnika i veze“ definitivno je pripremilo za rad emisionu stanicu „Cer“, jedan od telekomunikacijskih objekata veoma značajnih za završetak digitalizacije u Srbiji. Telekomunikacijska stanica, koju čini nova zgrada sa uređajima za emitovanje i antenski stub, visine 50 m, podignuta je na istim temeljima, na kojima je počivala do bombardovanja 1999. godine. „Cer“ je, kao i većina drugih predajničkih ili repetitorskih stanica iz mreže ETV-a, sravnjen sa zemljom u NATO agresiji na SRJ, do kada je imao ogroman značaj za emitovanje radio i televizijskog programa. Sa predajnicima velikih snaga i sistemom veza. „Cer“ je obezbeđivao televizijsku sliku i radijski ton za vrlo široko područje Mačve, Srema i Podrinja, naročito za žitelje velikih gradova Šabac, Loznica, Obrenovac, Ruma, Inđija... U vreme SFRJ „Cer „ je bio i telekomunikacijski čvor iz koga su išle radio-relejne veze za BiH. Tokom pomenute agresije „Cer“ nije samo srušen nego je bio i zatrpan bombama koje je NATO avijacija „istresala“, kako ih ne bi vraćala u polazne baze. Vojska Srbije je uložila veliki trud i razminirala šire područje Cera, čime je omogućila izgradnju nove stanice. Za to vreme, od rušenja emisione stanice do njene izgradnje i puštanja u rad, pre dva dana, funkciju „Cera“ obavljala je emisiona stanica „Gučevo“ .

 Izgradnja emisione stanice „Cer“ urađena je u okviru projekta Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, po kome se privodi kraju obnova i rekonstrukcija još 24 druge emisione stanice od prioritetnog značaja za završetak digitalizacije u Srbiji. „Cer“ ima danas u telekomunikacijama Srbije isti značaj kakav je imala planina „Cer“, u vojno-strateškom smislu, tokom Prvog svetskog rata. Sama stanica se i nalazi na prostoru jednog od najvećih poprišta „Prvog rata“ i nedaleko od današnjeg obeležja slavne Cerske bitke.

Na emisionoj stanici „Cer“ biće Head end (hed end) za alotment „Cer“ – „Maljen“, čvorište u kome će se objedinjavati signali regionalniih i lokalnih televizijskih stanica iz zone raspodele (alotmenta) „Cer“ – „Maljen“. Svi regionalni i lokalni emiteri sa područja Podrinja, Mačve i valjevskog okruga emitovaće svoje programe preko urđaja te emisione stanice.

Prema kalendaru gašenja analogne televizije, digitalni televizijski programi počeće da se emituju, sa ove emisione stanice, početkom aprila 2015. godine, pomoću najsavremenije opreme koja se trenutno nabavlja sredstvima kredita EBRD.