slika5.jpg
slika11.jpg
avala-tower-near-belgrade-1540x755_c.jpg
slika2.jpg
slika1.jpg
slike3.jpg
slika6.jpg
slika8.jpg

ETVesti / Akcije

Avala: Od 25. maja samo digitalni signal

Proces digitalizacija trebalo bi da se završi 17. juna, jer je naša zemlja preuzela obavezu da do tada ugasi analogne stanice. Od kada se prešlo na digitalnu televiziju, u Evropi se oko 50 odsto domaćinstava opredelio za krovne ili sobne antene, što je mnogo više nego u periodu pre digitalizacije.

Isključenja analogne televizije odvijaće se po zonama pokrivanja. Krajem marta prvo u Vršcu, slede Subotica, Sombor i Kikinda, a 25. maja Avala. Bez analognog signala samo sa Avale ostaće više od dva miliona građana. JP ''Emisiona tehnika i veze'' nabavila je najsavremeniju opremu za emitovanje zemaljske digitalne televizije koja se gleda pomoću krovne ili sobne antene. Građani već sada mogu da uoče prednosti digitalnog emitovanja televizijskog programa.


"Pogodnosti su za osobe sa oštećenim sluhom, dakle mogućnost višejezičnih prevoda i titlova, zatim mogućnost odloženog gledanja emisija i ono što je najbitnije da građani mogu da gledaju dvadesetak i više besplatnih programa, ali samo preko krovne i sobne antene", rekao je Branko Gogić, v.d. direktora JP "Emisiona tehnika i veze".

Zbog prelaska na digitalno emitovanje programa socijalno ugrožena domaćinstva dobiće besplatno set-top-boksove. Dovoljno je da se prijave Centrima za socijalni rad. Ostali građani set-top-boksove moraće da kupe, a njihova cena je od 2.500 do 6.000 dinara koliko koštaju najsavremeniji. Međutim, stručnjaci kažu da ne znači da je najskuplja i najbolja varijanta.

"Postupak je vrlo jednostavan. Set-top-boksovi nekih proizvođača već imaju isporučene kablove za konektovanje na TV prijemnike, a u slučaju da nemaju prodavci set-top-boks uređaja imaju taj kompleta kablova", rekao je Miloš Marković, rukovodilac Emisione stanice "Avala".

Digitalni sistem emitovanja u Srbiji očekuje nas od 17. juna. TV signal imaće najudaljenija mesta i kuće. Inače, nova tehnologija vrlo brzo je prihvaćena u velikom broju zemalja sveta. Više od 50 odsto domaćinstava u Evropi televiziju gleda pomoću krovne ili sobne antene, a broj gledalaca se uvećao prelaskom na digitalno emitovanje programa.

(RTS)