slika5.jpg
slika11.jpg
avala-tower-near-belgrade-1540x755_c.jpg
slika2.jpg
slika1.jpg
slike3.jpg
slika6.jpg
slika8.jpg

ETVesti / Akcije

Vršac na dan od digitalizacije

Sporazum koji je 2006. godine Srbija potpisala u Ženevi obavezuje nas da juna 2015. godine pređemo na digitalno emitovanje televizijskog signala. Vršac će biti prvi grad u kome će 15. aprila analogni signal biti isključen. Potom, digitalizacija stiže u Kikindu i Sombor.


Ekskluzivno u gostovanju u jutarnjem programu RTS-a Branko Gogić, v.d. direktor javnog preduzeća "Emisiona tehnika i veze" potvrdio je da će građani opštine Vršac biti prvi koji će primiti digitalni signal a da će istom prilikom sutra biti isključeni svi analogni predajnici za tu teritoriju.
"Biće prvi koji će uživati u prednostima digitalizacije. Imaće kvalitetnu sliku i ton, moćiće da gledaju i višejezične prevode emisija, da odloženo prate emisije ili filmove, elektronski programski vodič za nedelju dana", dodao je Gogić. "Ovo se isključivo odnosi na gledaoce koji signal primaju preko sobne ili krovne antene".

 

Ljudi i sa najstarijim televizorima mogu da pomoću set-top boksa primaju digitalni signal. Vaučeri namenjeni socijalno ugroženim kategorijama stanovništva su na vreme podeljeni na teritoriji opštine Vršac a do kraja ove nedelje biće podeljeni za 137 hiljada stanovnika opština Kikinda, Sombora i Subotice.

"Stanovnici će uz vaučer u koverti dobiti i spisak svih prodavnica u kojima mogu preuzeti svoj uređaj. Postoji i mogućnost da pozivom na dostavljene brojeve telefona prodavnica naruče uređaj, odnosno dostavu ako je vrši" objasnio je Branko Gogić.

Meštani pograničnih zona, odnosno oko granica sa Hrvatskom, Mađarskom i Bugarskom, mogu da prate digitalni signal ako imaju set-top boksove odnosno televizore sa DVB-T2 MPEG-4 tjunerima. Sa istim uređajima će moći da prate naš signal kao i pogranične zemlje u kojoj žive, bitno je da set-top boks odgovara signalu koji se i iz Srbije emituje (DVB-T2).

"Hibridna televizija je napredan vid televizije, razvijaće se u zavisnosti od toga kolika će biti zahtevnost korisnika za ovim uslugama" izjavio je tokom ekskluzivnog gostovanja na RTS-u v.d. direktor javnog preduzeća "Emisiona tehnika i veze".

"Bitno je da gledaoci imaju internet konekciju, da set-top boks bude povezan na internet jer to je interaktivna televizija. Ukoliko pomenuti gledaoci nemaju set-top boksove, neophodno je da imaju smart televizore koji imaju internet konekciju i u tom slučaju će moći da se prati hibridna televizija", dovršio je Branko Gogić.