slika5.jpg
slika11.jpg
avala-tower-near-belgrade-1540x755_c.jpg
slika2.jpg
slika1.jpg
slike3.jpg
slika6.jpg
slika8.jpg

ETVesti / Akcije

Vršac ušao u istoriju digitalne televizije Srbije

Puštanjem u rad digitalne emisione stanice “Vršački breg”, 15. aprila 2015. godine, koje je obavio gospodin Rasim Ljajić potpredsednik Vlade Republike Srbije, najznačajniji je datum u istoriji naše televizije od njene pojave u Srbiji - mnogo značajniji od prelaska sa crno-bele na kolor televiziju. 

To je veliki istorijski trenutak, kako naše televizije tako i JP “Emisiona tehnika i veze”, jer sa “Vršačkim bregom”, prvom emisionom stanicom u Srbiji koja je prešla sa analognog na digitalno emitovanje TV signala preko zemaljskih predajnika,započinje gašenje analogne televizije u Srbiji. Istovremeno sa gašenjem analognih predajnika pušta se u rad državna mreža besplatne digitalne televizije sa 208 emisionih stanica, koje je “Emisiona tehnika i veze" opremila najmodernijom digtalnom tehnologijom za koju zna današnji svet.

Isključenju analognog signala na Vršačkom bregu, prisustvovali su pored ministra Rasima Ljajića, državni sekretar za telekomunikacije Tatjana Matić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, zatim, Saša Mirković, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja, Branko Gogić, v.d. direktora javnog preduzeća „Emisiona tehnika i veze“, prof. dr Milan Janković direktor RATELA, prof. dr Irini Reljin, kao i inženjeri i tehničari JP „Emisiona tehnika i veze“ i predstavnici brojnih štampanih i elektronskih medija iz cele Srbije.

„Ovo je završnica procesa digitalizacije u Srbiji i početak gašenja analognog signala u potpunosti. Vršac je prvi grad u Srbiji, gde u potpunosti gasimo analogni signal“, rekao je ministar Ljajić u Vršcu.

 

Ministar je naveo da je projekat digitalizacije emitovanja TV signala preko zemaljskih predajnika koštao 37,5 miliona evra, a u taj iznos uračunate su i donacije Evropske unije u iznosu od 10 miliona evra. Država je uložila 27 miliona evra, rekao je Ljajić i ukazao da će od ovog projekta naša država inkasirati minimum 75 miliona evra, kada budu prodate digitalne dividende, a to će uslediti nakon javnog poziva, odmah posle završetka procesa digitalizacije.

Ministar je podsetio da će do 18. maja biti pogašeni analogni predajnici u celoj Vojvodini, a da će 25. maja biti ugašen i analogni signal na emisionoj stanici Avala, koji pokriva oko 2,5 miliona stanovnika Srbije.

Ministar Ljajić je istakao da će do 15. juna biti završen proces digitalizacije u potpunosti.

„Ispunili smo našu obavezu, koja je utvrđena na konferenciji u Ženevi. Digitalizacija je započeta 2006. godine. Uspeli smo da nadoknadimo nedostatak, a postojala je opasnost da uz BiH budemo jedina zemlja koja taj proces neće završiti. Na svu sreću, uspeli smo“, rekao je Ljajić.

Ministar je zaključio da je ovo najznačajniji dan u istoriji televizije, možda čak značajniji i od dana kada se sa crno-bele televizije prešlo na televizijsku sliku u koloru.

On je naglasio da je ovo najveći rezultat njegovog Ministarstva u poslednjih godinu dana, pored uvođenja 4G tehnologije.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, je istakla da je pored investicije u antenske stubove i opremu za digitalno emitovanje resorno Ministarstvo izdvojilo sredstva za pomoć najugroženijim građanima u procesu digitalizacije.

„U Vršcu su već svi prijavljeni građani dobili, na kućne adrese, vaučere za subvencionisanu kupovinu opreme za prijem signala digitalne televizija, odnosno STB uređaja, u visini od 3.000 dinara. Distribucija vaučera za građane u ostalim krajevima Srbije je u toku.“

Ona je podsetila da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija organizovalo i pozivni centar za podršku građanima u procesu prelaska sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog signala, gde pozivom na broj 18911 građani mogu dobiti odgovore na sva najvažnija pitanja o procesu dugitalizacije u Srbiji.

V.d. direktora Javnog preduzeća „Emisiona tehnika i veze“ Branko Gogić rekao je da je veoma ponosan na ispunjavanje rokova u jednom od najvećih poduhvata u istoriji emitovanja televizijskog signala u Srbiji.

„Preduzeće “Emisiona tehnika i veze“ uspešno sprovodi revoluciju u emitovanju i veoma sam ponosan na inženjere i tehničare preduzeća koji obavljaju i završavaju ovaj zahtevan proces, kao i na partnerstvo u ovom projektu sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija“, rekao je Gogić.

On je podsetio građane da treba da nabave set top boksove, kako bi mogli nesmetano da gledaju digitalnu televiziju i ukazao da je dolaskom digitalne televizije omogućen besplatan kvalitetan signal, bez smetnji u slici i tonu.