slika5.jpg
slika11.jpg
avala-tower-near-belgrade-1540x755_c.jpg
slika2.jpg
slika1.jpg
slike3.jpg
slika6.jpg
slika8.jpg

ETVesti / Akcije

Sombor, Subotica i Kikinda digitalizovani

U regionima Sombora, Subotice i Kikinde danas su isključeni analogni predajnici čime je nastavljen proces prelaska sa analognog na digitalno emitovanje TV programa u Republici Srbiji, koji sprovodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Od danas je isključivo digitalnim TV signalom zajedno sa regionom Vršca pokriveno oko 300.000 stanovnika.

Državna sekretarka Tatjana Matić zvanično je pustila u rad mrežu za digitalno emitovanje u Subotici i tom prilikom apelovala na građane Vojvodine koji primaju signal putem sobne ili krovne antene da što pre nabave STB uređaje, kako bi bez smetnje mogli da prate televizijski program, podsećajući da će do 18. maja u skoro celoj Vojvodini biti izvršen potpuni prelazak na digitalno emitovanje televizijskog signala.

„Nakon regiona Vršca u kome je već realizovan prelazak, analogni signal danas je ugašen i sa predajnika koji pokriva regione Subotice, Sombora i Kikinde, kojim je kako je planirano nastavljen fazni prelazak sa analognog na digitalno emitovanje TV signala u Srbiji.“, rekla je Tatjana Matić.

 

Emisiona stanica koja se nalazi u Crvenom Selu nedaleko od Subotice jedna je od najkompleksnijih emisionih stanica u mreži JP Emisione tehnika i veze. Na oko 2 hektara zemljišta uzdiže se najviši antenski stub visine 220 metara, viši i od Avalskog tornja, sa 4 digitalna predajnika, koji pokrivaju severnu Bačku i severni Banat.

„Emisiona stanica u Subotici porušena je tokom bombardovanja Srbije, ali je sada obnovljena zahvaljujući naporima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.“, rekla je državna sekretarka.

Tatjana Matić je istakla da u ovom trenutku Srbija nema u tehnološkom smislu ni jedan moderniji projekat od digitalizacije i dodala da svega 6 država u Evropi trenutno koristi ovako savremenu tehnologiju za emitovanje digitalnog signala koja omogućava da se kroz jedan frekvencijski kanal emituje i do 14 programa.

Na početku emitovanja digitalnog signala na ovom području, kako je navela državna sekretarka građani će imati priliku da gledaju 11 TV programa koji imaju znatno bolji kvalitet zvuka i slike, veći izbor sadržaja i druge pogodnosti.

Državna sekretarka je poručila građanima da im je za sva pitanja vezana za besplatnu digitalnu televiziju i druga pitanja u vezi sa prelaskom na digitalno emitovanje i dalje na raspolaganju pozivni centar koji mogu dobiti pozivom na broj 18911.

www.mtt.gov.rs