slika5.jpg
slika11.jpg
avala-tower-near-belgrade-1540x755_c.jpg
slika2.jpg
slika1.jpg
slike3.jpg
slika6.jpg
slika8.jpg

ETVesti / Akcije

U ponedeljak se gase analogni predajnici na Avalskom tornju

„Svečanim puštanjem digitalnih predajnika na Avalskom tornju, zvanično obaveštavamo javnost da privodimo kraju digitalizaciju zemaljske televizije u celoj Srbiji“, kaže Branko Gogić, v.d. direktora „Emisione tehnike i veza“

U ponedeljak, 25. maja 2015. godine, u 11 sati, na Avalskom tornju, jednoj od najkompleksnijih emisionih stanica u Evropi, biće isključeni analogni, a uključeni digitalni DVB-T2 predajnici, čime će više od dva miliona građana Beograda i gradova u prečniku od dvestotinak kilometara dobiti zemaljsku digitalnu televiziju. Predajnike za digitalnu televiziju će pustiti u rad Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, u prisustvu Ivana Tasovca, ministra kulture i informisanja, Majkla Davenporta, šefa delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Petera Burkharda, šefa misije OEBS-a u Srbiji, Matea Patronea, direktora Evropska banke za obnovu i razvoj i Branka Gogića, v.d.direktora JP „Emisiona tehnika i veze“.


„Svečanim puštanjem digitalnih predajnika na Avalskom tornju, zvanično obaveštavamo javnost da privodimo kraju digitalizacju zemaljske televizije u celoj Srbiji“, kaže Branko Gogić, v.d.direktora „Emisione tehnike i veza“ i dodaje: „Nakon Avalskog tornja, analogne predajnike isključićemo 1. juna na emisonim stanicama: Rudnik-Crni vrh (Jagodina), Tupižnica, Tornik-Ovčar, Deli Jovan, a 15. juna na Besnoj kobili, Jastrepcu, Kopaoniku, Cer-Maljenu. Time ćemo u celoj Srbiji isključiti analognu televiziju, i počeće doba digitalnog emitovanja i prenosa televizijske slike i tona preko zemaljskih predajnika“.
Emisionu stanicu „Avala“ predstavlja Avalski toranj (204,68 m), jedan od najznačajnijih telekomunikacijskih objekata u Evropi, sa koga prima televizijsku sliku 2. 500.000 ili više od 30 odsto građana Srbije. Sa Avalskog tornja puštena je u rad, 21. marta 2012. godine, Inicijalna mreža, odnosno mreža s kojom je napravljen prvi korak u digitalizaciji zemaljske televizije Srbije. Inženjeri i tehničari su Inicijalnu mrežu postepeno širili, a najveći deo posla, do konačnog završetka državne mreže digitalne televizije, od 208 emisionih stanica sa digitalnim DVB-T2 predajnicima i repetitorima, urađen je od novembra do danas.
U tehničkoj sali Avalskog tornja nalaze se najkompleksiniji digitalni uređaji u ovom delu Evrope. Reč je o četiri DVB-T2 predajnika, najvećih snaga (po 5 kW), proizvođača Rode Švarca, serija 8000, koji rade u sistemu 3+1, što znači po jedan predajnik za svaki od tri multipleksa, i jedan koji služi kao rezerva svakom od njih. Na antenskom stubu Avalskog tornja, teškom 68 tona, nalazi se 12 spratova antena, okrenutih na sve četiri strane sveta. Emisiona stanica Avalski toranj je specifična i po tome što je jedina u mreži JP ETV među 208 emisionih stanica, koja poseduje dva agregata za alternativno napajanje svih uređaja električnom energijom. Pri tome su svi uređaji priključeni na stabilno napajanje, putem UPS-a, najveće snage u regionu (600 kVA). (UPS je uređaj koji obezbeđuje emisionoj stanici neprekidan rad u slučaju nestanka električne enrgije i iz elektro mreže i iz agregata, i pri tom vrši stabilizaciju napona. Autonimija UPS je 40 minuta, dok je ostali UPS-evi obezbeđuju neprekidan dotor energije svega 10 - 15 minuta.
Emisiona stanica Avalski toranj je zbog izuzetne reprezentativnosti, najprikladnija emisiona stanica za pokaznu nastavu, za studente elektrotehničkih fakulteta i učenike srednjih elektrotehničkih škola Srbije.
Emisiona stanica obezbeđuje digitalni televizijski signal na 22, 28 i 45 kanalu, sa predajnika i za 13 gep filera (repetitora), koji se nalaze u širem krugu Avalskog tornja, za dodatno pokrivanje.
Zanimljivost je to da je do danas (25. maja) sa Avalskog tornja emitovano svega pet (5) programa analogne televizije, a da se, od danas, sa ove emisione stanice emituje ukupno 22 programa, od kojih 16 regionalnih i lokalnih televizijskih programa:
1. M Moja TV, 2. Studio B, 3. SAT TV, 4. TV Kanal 3, 5. TV Gem, 6. TV Mag, 7. TV Duga, 8. TV Jasenica, 9. TV Pančevo, 10. OK TV, 11. TV Mladenovac, 12. TV Sunce, 13. Televizija Dević, 14. TV VIMINACIUM, 15. Televizija SD, 16. TV KRTL.
Pored navedenih TV programa, sa Avalskog tornja se emituju i dva (2) kanala Javnog servisa: RTS1, RTS2, i četiri (4) nacionalna kanala: TV Pink, TV B-92, TV Prva, TV Hepi.
Nije suvišno reći da se sa Avalskog tornja emituju i programi Radio Beograda.
Avalski toranj je, prema podacima turističkih organizacija, jedna od najposećenijih turističkih destinacija u Srbiji, koji godišnje poseti više od 160.000 domaćih i stranih turista.