slika5.jpg
slika11.jpg
avala-tower-near-belgrade-1540x755_c.jpg
slika2.jpg
slika1.jpg
slike3.jpg
slika6.jpg
slika8.jpg

ETVesti / Akcije

Digitalna dividenda prodata za 105 miliona evra

     Mobilni operateri Telekom, Telenor i VIP Mobile kupili su danas na javnom nadmetanju frekvencijski spektar u opsegu od 800 megaherca koji je ostao slobodan nakon uvođenja digitalne televizije, za ukupno 105 miliona evra.
Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić poručio je da se radi o velikoj finansijskoj dobiti za budžet Srbije gde će se inkasirati svih 105 miliona evra od današnje prodaje digitalne dividende koju je organizovao RATEL u Privrednoj komori Srbije.


Ljajić je podsetio da je država početkom godine prodala deo spektra na 1.800 megaherza po ceni od 21 milion evra, tako da će ukupan iznos od prodaje spektra iznositi 126 miliona evra.
“Dobit je velika za građane Srbije jer će imati bolji pristup mobilnim mrežama, brži internet u ruralnim područjima zemlje. Očekuje se da će operatori koristiti taj opseg za razvoj novih usluga”, rekao je Ljajić i dodao da će takođe biti stvoreni uslovi za nove investicije u sektoru elektronskih komunikacija.
Ljajić je kazao da su to sve praktične koristi od završenog procesa digitalizacije u zemlji, koja je ukupuno koštala oko 40 miliona evra, sa 10 miliona evra donacija od EU.
“Dakle, država je uložila 30 miliona evra i ako računate sve ovo što smo prodali od radiofrekvencijskog spektra – 126 miliona, čista dobit je nešto manje od 100 miliona evra”, istakao je Ljajić.
On je kazao, iako je digitalizacija često osporavana, da je potvrđeno da je to najbolja investicija za Srbiju u ovoj godini.
Direktor RATEL-a Vladica Tintor rekao je novinarima da će u narednih mesec do mesec i po dana biti izdate odgovarajuće dozvole za sva tri operatora za nove opsege.

“Oni će u skladu sa svojim poslovnim planovima krenuti sa realizacijom ove tehnologije. Svakako u roku od šest meseci oni moraju da krenu da pružaju usluge”, naveo je Tintor.

Pošto je konkurentnost na tržištu veoma velika, kako kaže, verovatno će jedan drugog pogurati da to bude i ranije, a u interesu krajnjih korisnika.