slika5.jpg
slika11.jpg
avala-tower-near-belgrade-1540x755_c.jpg
slika2.jpg
slika1.jpg
slike3.jpg
slika6.jpg
slika8.jpg

Inicijalna mreža

U 2011. godini ETV je izgradilo 13 predajnika i 2 repetitora. Digitalni signal iz Inicijalne mreže može da primi oko 40 % stanovništva Srbije

Piše: dipl. inž. Radiša Petrović

Od 21. marta 2012. Srbija se pridružila većini evropskih zemalja u kojima je započet proces prelaska sa analognog na digitalno emtovanje TV programa, jer je toga dana puštena u rad mreža digitalnih predajnika i time zvanično započeo prelazak sa analognog na digitalno emitovanje TV programa kroz mrežu zemaljskih predajnika.

Digitalno emitovanje televizijskog programa kroz mrežu zemaljskih predajnika nesumnjivo je veliki korak napred koji će imati bitnog uticaja na sam karakter ovog medija. Može se slobodno reći da je to najznačajnija promena još od vremena uvođenja televizije u boji. Mogućnost mnogostrukog povećanja broja televizijskih programa koji se mogu emitovati, potencijalno osetne uštede električne energije, pa time i novca, na predajnim tačkama, otvaranje vrata novim interaktivnim servisima i intenzivnoj dvosmernoj komunikaciji sa gledalištem – samo su neki od novih dometa koje nudi DTV.

Kao i televizija u boji tako i digitalna televizija nije više stvar izbora već je neminovnost za sve TV stanice u svetu. Međunarodna obaveza da se štiti analogno emitovanje TV programa, na snazi je do 17. juna 2015.godine, što u osnovi znači da se do tada mora završiti proces digitalizacije.

Tokom 2011. godine, JP ETV je izgradilo mrežu od 13 predajnika i 2 repetitora koji rade na istoj frekvenciji kao i matični predajinik (gap filler) i time su se stekli uslovi za početak digitalnog emitovanja u Srbiji. Najveći deo opreme za formiranje mreže obezbeđen je iz IPA fondova Evropske unije uz pomoć Ministarstva za kulturu, informisanje i informaciono društvo, a sama realizacija mreže (planiranje, projektovanje, montaža i testiranje) delo je stručnjaka ETV, dok su potrebne dozvole izdale nadležne agencije RATEL i RRA.

Usvojeni standard za emitovanje u Srbiji je DVB-T2, trenutno najmoderniji i najefikasniji, kompresioni standard je MPEG-4.10 (H264/AVC).

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Prema našoj proceni, koja je potvrđena merenjima stručnjaka JP ETv-a u proteklom periodu, digitalni signal iz Inicijalne mreže može  da primi oko 40% stanovništva Srbije. Za prijem digitalnog signala Inicijalne mreže neophodno je:

  • TV prijemnik sa DVB-T2 tjunerom ili
  • poseban eksterni uređaj koji dekoduje digitalni signal i omogućava da se on prati na standardnom TV prijemniku (DVB-T2 Set top box) – STB ili
  • poseban hardversko-softverski dodatak koji omogućava prijem digitalnog signala na PC računaru

Inicijalna mreža je dizajnirana za prijem pomoću krovnih antena, a samo oni gledaoci koji su blizu predajnika mogu da ostvare prijem i pomoću sobnih antena, što bi inače trebalo da bude normalan način prijema kada mreža za digitalno emtovanje bude potpuno gotova.

Početak emitovanja treba da bude poziv proizvođačima prijemne opreme i trgovcima da prošire ponudu opreme za prijem DVB-T2 signala. Naročito u gradovim koji se nalaze u zoni predajnika koji čine Inicijalnu mrežu.

Emisione lokacije i kanali Inicijalne mreže:

  Lokacija Kanal
1. Avala 27. UHF
2. Niš Gorica 21. UHF
3. Subotica 47. UHF
4. Kruševac Goč 26. UHF
5. Vršac 54. UHF
6. Ovčar 64. UHF
7. Priboj Bić 66. UHF
8. Crveni Čot 31. UHF
9. Užice - Zabučje 57. UHF
10. Loznica - Gučevo 27. UHF
11. Novi Pazar - Šutenovac 64. UHF
12. Valjevo - Pećina 42. UHF
13. Raška - Gradac 47. UHF
14. Košutnjak 27. UHF
15. Stojčino Brdo 27. UHF