Вести

ETV

Пре 21 године срушен је Авалски торањ

Симбол главног града срушен је 37. дана од почетка НАТО агресије на бившу СР Југославију, 1999. године, 29.априла. Београђани се на ову вест присећају тог тренутка речима “Гледала сам уживо како ракете тамног, вечерњег дана лете ка њему и руше га. Звук је ужасан. Празина и дим оставили су Авалу без свог обележја од тог дана. Авала није била иста за нас који смо одрасли уз њу” неки су од коментара суграђана у званичној групи Авалског торња на Фејсбуку и Инстаграму.

“Кад имате прозор са којег гледате на Авалски торањ, слике сећања на таму у даљини, без торња, можда су најтужније из времена бомбардовања Србије. Незабораван осећај је и када је поново засветлио као светионик у ноћи” пишу Београђани.

Торањ је до темеља срушен НАТО бомбама 29. априла 1999. године у 22.40 сати. Гађан је у носеће стубове са два пројектила, а пао је целом дужином преко прилаза којим се улазило у торањ.

И данас на сећање овог немилог догађаја, Авалски торањ је затворен због пандемије вируса корона и ванредног стања у земљи.Према најавама релевантних стручњака, торањ ће, као и остали туристички објекти, ускоро бити поново отворен, иако своју основну улогу телекомуникационог објекта обавља даноноћно, без обзира на тренутне околности.