Блиц о новим техникама за Радио Београд и Радио Нови Сад

Од Administrator — У Вести — 15. децембар 2021.

15

дец
2021

Дневни лист „Блиц“ у свом издању од 15.децембра 2021. године, објавио је текст о улагањима нашег предузећа у обнову мреже за емитовање радио-програма. Текст објављујемо у целости.

Нова техника за Радио Београд и Радио Нови Сад

Први пут након 11 година, Јавно предузеће „Емисиона техника и везе“ уложило је новац у обнову мреже за емитовање радио-програма Радија Београд и Радија Нови Сад

То значи да ће корисници и слушаоци ова два радија убудуће имати далеко квалитетнији сигнал и да ће без проблема моћи да се информишу о најважнијим вестима које се емитује на Радио Београду и Радио Новом Саду.

Инжењер Слађан Станковић каже за „Блиц“ каже да је реч о набавци нових предајника који ће емитовати радио програм у ФМ технологији.

Мрежа која је до сада коришћена је из 70-их и 80-их година прошлог века. Постојећа опрема била је стара, није имала довољно снаге, а самим тим ни грађани нису могли несметано да прате програме радијских јавних сервиса и да буду информисани – објашњава Станковић.

Због свега тога ЈП „Емисиона техника и везе“ покренула је пројекат процене шта је потребно набавити, на којим локацијама, а потом је рађена и процена колико све то кошта.

То су велика улагања која ми из сопствених средстава нисмо могли да уложимо, јер једноставно наши буџети то не могу да покрију. Влада Србије нам је преко ресорног Министарства телекомуникација доделила 120 милиона динара за један део опреме који је већ инсталиран и пуштен у рад – истиче Станковић и наглашава да је пројекат реализован уз подршку Радио телевизије Србије.

Најкритичније је, како каже, било на пет локација – Суботица, на Црном врху – Јагодина, Јастребац, Копаоник – Гобеља и Бесна кобила.

Опрема је већ инсталирана и резултати су одлични. Скоро 450.000 грађана добило је бољи сигнал Радио Београда и Радио Новог Сада и више нема сметњи које су се последњих година јављале – наводи наш саговорник.

Иако постоје и одређени интернет стриминзи, ФМ платформа и даље је доминантна када је реч о слушању радија у Србији. Оправдана је претпоставка да ће и у наредном периоду, паралелно са дигиталним емитовањем радио програма, остати најзначајнија платформа слушања радија.

Нова мрежа ће обезбедити да се, поред покривања што већег броја становника, покрије и што већи проценат територије Републике Србије, имајући у виду да су се навике слушања радија промениле и да се радио сада највише слуша у колима, као и на другим платформама, у покрету – на мобилним телефонима, таблетима.

Набављена опрема је важна јер омогућава додатне сервисе који до сада нису били могући.

Сада, захваљујући тим сервисима, учесници у саобраћају могу током вожење да добијају различите корисне информације. Уколико постоји застој због временских прилика или саобраћајна несрећа због које је саобраћај блокиран у неким деловима земље, возачи ће добити информацију да треба да обилазе спорне деонице пута. На тај начин ће се обезбедити брже и безбедније путовање што је свакако императив – објашњава инжењер Слађан Станковић и каже да је идеја да се ови сервиси прошире и на друге делове земље.

Набавком и инсталацијом опреме нове генерације, каже, која има знатно бољи степен искоришћења електричне енергије од преко 70 одсто, постигли бисмо, између осталог, огромну уштеду у потрошњи струје, унапређење заштите животне средине и поправили енергетску ефикасност.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Датотеке за Преузимање
  • svg Захтев за приступ мултиплексу .XLS
  • svg Cмештај опреме на емисионим станицама .XLS
  • svg Захтев за остале услуге ЈП ЕТВ .XLS
  • svg Захтев за улазак на емисиону станицу .DOC
  • svg Ценовник Услуга .PDF
  • svg Превентивне мере - Пословни партнери .PDF
  • svg Услови за пружање техничких услуга .PDF
Translate »