Систем за обавештавање возача од првог јула

Од Administrator — У Вести — 26. јун 2019.

26

јун
2019

У случају несреће или препреке на ауто путу и магистралним путевима, од 1. јула ове године, возачи ће прекидом програма бити обавештени о проблему на одређеној деоници. Потписан је уговор, а носиоци пројекта су: МУП Србије, ЈП „Путеви Србије“, ЕТВ, РТС и РЕМ.

Како РТС преноси, целокупан пројекат завршен је за само осам месеци, а повод је био један велики ланчани судар на ауто-путу где су возачи без информација у магли направили удес у коме је учествовало на дестине возила, а неколико особа је, нажалост, погинуло.

Систем се састоји од информација које МУП и ЈП “Путеви Србије” прикупљају на терену. Процењује се ризик за одвијање саобраћаја и када се донесе одлука, путем радио-сигнала програма 202 РТС-а прекида се програм и упућује порука свим возачима који имају упаљено дугме на радио-апарату са ознаком ТА.

Прекид се дешава и ако не слушате радио, ако на пример слушате музику са ЦД-а или УСБ-а, само је битно да вам опција ТА остане у функцији.

Један трагичан догађај који се десио у новембру прошле године, у зони Јагодине, када је страдало осам људи, пре свега због необавештености возача о густој магли, навео је директор полиције Србије Владимир Ребић, а преноси РТС.

Овај систем ће преусмеравати саобраћај са једног на други правац или на регионални пут са ауто-пута да би се избегла гужва, кажу у ЈП “Путеви Србије”. Дугме ТА има већина радио-апарата који су уграђени у аутомобиле после 2006. године.

Моле се локалне и регионалне радио-станице у Србији да овај систем као опцију искључе са предајника јер једино тако могу ослободити фреквенцију за информације на територији читаве Србије.

Оставите одговор

Скорашњи коментари

Нема коментара за приказ.
Датотеке за Преузимање
  • svg Захтев за приступ мултиплексу .XLS
  • svg Cмештај опреме на емисионим станицама .XLS
  • svg Захтев за остале услуге ЈП ЕТВ .XLS
  • svg Захтев за улазак на емисиону станицу .DOC
  • svg Ценовник Услуга .PDF
  • svg Превентивне мере - Пословни партнери .PDF
  • svg Услови за пружање техничких услуга .PDF
Translate »