Шта значи пандемија Короне за политику радио-спектра – Dr. Christian Jung MdB

Од Administrator — У Вести — 11. август 2020.

11

авг
2020

Радио-фреквенције играју одлучујућу улогу у осигуравању да ли држава може сигурно давати грађанима информације у случају катастрофе. Тренутна глобална пандемија показује колико је важан независни информациони систем у постизању тога. Ту мислимо на емисионе системе у Немачкој и Европи који директно допиру до своје публике – земаљска телевизија и радио не могу бити ограничени или искључени, као што Интернет може да буде, а такође не сусрећу проблеме са преоптерећењем упркос масовној употреби. Земаљско емитовање је због тога системски важно. Један неопходан услов за земаљско емитовање јесте да је потребан спектар на располагању. Битан део тога су фреквенције у UHF-ТV спектру (470 MHz – 694 MHz), које се користе за емитовање (тренутно DVB-Т2) и у културним индустријама.

Половина спектра UHF-ТV последњих година продата је на аукцији за мобилну телефонију и више није доступна за емитовање или културну индустрију. Ове фреквенције су посебно погодне за емитовање телевизије, али су погодне и за покривање мобилне телефоније. У наредних неколико година биће донета одлука о будућности ових преосталих фреквенција, јер мобилна телефонија све више захтева већи део спектра. Међутим, у том контексту морају се разјаснити не само интереси компанија које се баве мобилном телефонијом, већ и организација нашег отвореног информационог друштва у погледу спречавања катастрофа.

Желимо да осигурамо да је довољно фреквенција дугорочно доступно за земаљску телевизију путем DVB-Т2 и за 5G емисиону технологију будућности. Ова употреба укључује и бежичне микрофоне за производњу садржаја. UHF-ТV фреквенције су кључне за то. Зато смо против тога да се преостали UHF спектар додели сектору мобилне телефоније или другим радио сервисима и позивамо на очување емитовања земаљске телевизије.

Статус емитовања уставно је заштићен. Од виталног је значаја његов допринос доступности неутралних информација о, на пример, пандемији Короне. Оцене за информативне програме потврђују поверење у овај облик извештавања. Поред новина, земаљски пренос је сигуран начин да власти могу поуздано да дођу до грађана у време великих ванредних ситуација.

Интернет и мобилна телефонија такође морају бити у могућности да раде свуда у случају катастрофе. Тренутно на тежи начин постајемо свесни како то није свугде случај још увек. Па ипак, корен овог проблема није недостатак спектра. Мобилна телефонија већ данас има на располагању више од једног гигахерца спектра. То је знатно више од дела додељеног за емитовање. Проблем је у томе што је ширење инфраструктуре занемарено. Савезна влада и оператери мобилне мреже морају да предузму мере како би се овде постигла побољшања.

Међутим, истовремено, постоји потреба за мрежама независним од мобилне телефоније и интернета, које ће и даље функционисати у случају прекида напајања струјом. Ово се односи на мреже за емитовање, као и на DVB-Т2 мреже. Те земаљске телевизијске мреже такође омогућавају било коме да гледа оно што жели, непримећено. То није случај када се медији конзумирају путем мобилних мрежа или интернета.

Још једна битна ствар је да је неопходно да културна и креативна индустрија буду у стању да наставе са својим културним догађајима одмах након пандемије. UHF-ТV спектар је једини распон који омогућава бежичним производним технологијама као што су радио микрофони ефикасно пробијање бројних препрека попут украса који се састоје од челичних или алуминијумских конструкција. То је једини начин да се осигура да слушаоци могу да чују извођаче и музичаре без сметњи.

Поред свега, очување UHF-ТV спектра је разумно у временима ванредних ситуација, као што је тренутна пандемија. Ове фреквенције такође обезбеђују да ће се, након што прође пандемија, милиони културних догађаја поново моћи да одржавају у Немачкој – од алтернативног позоришта до процесија, од школских приредби до великих летњих фестивала.

Текст је преузет са линка.

Оставите одговор

Скорашњи коментари

Нема коментара за приказ.
Датотеке за Преузимање
  • svg Захтев за приступ мултиплексу .XLS
  • svg Cмештај опреме на емисионим станицама .XLS
  • svg Захтев за остале услуге ЈП ЕТВ .XLS
  • svg Захтев за улазак на емисиону станицу .DOC
  • svg Ценовник Услуга .PDF
  • svg Превентивне мере - Пословни партнери .PDF
  • svg Услови за пружање техничких услуга .PDF
Translate »