Стефан Лазаревић: Чека се коначна одлука РРА о слободној фреквенцији

Од Administrator — У Вести — 21. август 2013.

21

авг
2013

Државни секретар у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Стефан Лазаревић изјавио је данас да је став министарства да националну фреквенцију која је остала упражњена гашењем ТВ Авала треба искористити за процес дигитализације, али још није извесно да ли ће десиће се.пошто Републичка радиодифузна агенција још није донела коначну одлуку.

Лазаревић је за Радио-телевизију Србије рекао да је предуслов за овакву прерасподелу упражњене фреквенције да РРА ту фреквенцију не додели телевизији у жалбеном поступку. Он је објаснио да је Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација израдило план дистрибуције чијим ће доношењем бити одређена фреквенција која ће се користити за процес дигитализације, али тај правилник не може бити усвојен пре коначне одлуке РРА.

Он је објаснио и да је Министарство у претходној години завршило израду свих пројеката потребних за процес дигитализације, решило све недоумице и отворена питања која су кочила процес и успоставило ефикасне механизме координације између институција надлежних за процес дигитализације.

Од ЕУ смо добили опрему за постављање почетне мреже, али због недостатка слободних фреквенција не користимо сву опрему, односно нисмо успоставили ту мрежу… рекао је Лазаревић.

Према његовим речима, уколико би се испражњена фреквенција искористила за процес дигитализације, дигиталним сигналом би се за неколико месеци могло покрити 60 одсто територије Србије, а до краја године чак 80 одсто територија. Он је подсетио да је процес дигитализације међународна обавеза Србије и да ће поглавље десет у преговорима са ЕУ, које се бави телекомуникацијама, бити једно од првих које ће бити отворено и да ће дигитализација бити предуслов за његово затварање.

Уколико дигитализацију не завршимо до 17. јуна 2015. године, велики број наших грађана који примају ТВ сигнал аналогним системом могао би да остане без ТВ сигнала, посебно грађани у пограничним подручјима, рекао је Лазаревић

Он је додао да процес дигитализације неће превише коштати грађане, а да ће држава помоћи онима који су социјално најугроженији да пређу на дигитални пријем.

Оставите одговор

Скорашњи коментари

Нема коментара за приказ.
Датотеке за Преузимање
  • svg Захтев за приступ мултиплексу .XLS
  • svg Cмештај опреме на емисионим станицама .XLS
  • svg Захтев за остале услуге ЈП ЕТВ .XLS
  • svg Захтев за улазак на емисиону станицу .DOC
  • svg Ценовник Услуга .PDF
  • svg Превентивне мере - Пословни партнери .PDF
  • svg Услови за пружање техничких услуга .PDF
Translate »