Светски дан радија

Од Ksenija Petrović У Вести

13

феб
2024

ЈП „Емисиона техника и везе“ дочекује спремна за почетак друге фазе пројекта обнове националне FM мреже. У оквиру пројекта обезбеђена су средства за унапређење инфраструктуре на четири емисионе станице и реализована је набавка технолошки напредне опреме. Очекује се наставак пројекта проширења пилот мреже за емитовање дигиталних аудио радио сервиса DAB+. Дигитална технологија ће омогућити емитовање поред аудио сигнала и значајно више пратећих садржаја.

Са друштвене мреже Linkedin издвајамо речи господина Саве Савића, директора ЈП “Емисиона техника и везе”: “Радио живи у Србији већ 99 година, a од 2011.год. УНЕСКО je установио 13.фебруар као Светски дан радија.
ЈП “Емисиона техника и везе” континуирано ради на унапређењу ФМ и DAB+ инфраструктуре.
У 2023. години смо проширили капацитет екперименталне мреже и повећали број радио програма који се емитују у дигиталном DAB+ формату са 8 на 14, када је министар телекомуникација и информисања Проф. др Михаило Јовановић свечано пустио у етар тематске програме Радио Београда.
Уз подршку ресорног Министарства информисања и телекомуникација у 2024.години спроводимо пројекат обнове ФМ инфраструктуре, инсталацију нових антенских система и занављање ФМ предајника енергетски ефикаснијим уређајима нове генерације на емисионим локацијама Црвени Чот, Дели Јован, Тупижница и Сомбор. Овим пројектом настављамо са обновом емисионе инфраструктуре и опреме која је стара више од две деценије. Пројекат ће обезбедити бољу покривеност радио сигналом за Јавни медијски сервис као и за радио станице са националном покривеношћу. Фокус је на повећању покривености радио сигналом у пограничним зонама чиме ћемо повећати слушаност и обезбедити информисаност како нашим суграђанима, такође и националним мањинама, као и нашим комшијама из окружења.
Ове године Светски Дан радија обележавамо под слоганом ”Век информисања, забаве и образовања” стављајући у фокус снагу и предност медија који не губи релевантност ни у дигиталном добу!”.

Оставите одговор

Translate »