Виртуелизација кодера за регионалне ТВ станице

Од Administrator У Вести

02

дец
2022

ЈП ЕТВ непрестано унапређује технолошка решења у дигиталном емитовању телевизијских програма. Динамичан развој телекомуникација глобално, као и технолошких решења, релативно кратак век експлоатације телекомуникационе опреме и брзо застаревање, навели су нас да приступимо замени платформе за кодовање и компресију ТВ програма, са којом смо почели дигитално емитовање још 2013. године.

 Након успешно спроведене модернизације кодерске платформе за дигитално емитовање 3 ТВ програма Јавне медијске установе Радио телевизије Србије и 4 програма комерцијалних ТВ станица са националним покривањем, у високој (HD) резолуцији, ове године је спроведен поступак набавке и инсталације виртуелних кодера за регионалне ТВ станице као и за два ТВ програма Јавног медијског сервиса Војводине.

Ради се о модерној серверској платформи са одређеним бројем софтверских лиценци за сваки ТВ програм. Ова платформа је заменила класичне хардверске кодере старије генерације, произвођача CISCO и Harmonic. Нови алгоритми кодовања, подржани великом процесорском снагом сервера, обезбеђују бољи квалитет слике за исти капацитет (проток), мању потрошњу електричне енергије и поузданији рад на задовољство крајњих корисника-гледалца и нас оператера мреже за емитовање дигиталног телевизијског програма путем мреже земаљских предајника.

Ово је тек почетак у настојању да одржимо корак у примени најсавременијих техничких решења и обнови најважније опреме за дигитализацију ТВ сигнала. У плану нам је да у скоријој будућности извршимо замену мултиплексера и уређаја за синхронизацију емитовања и наставимо са испуњавањем високих очекивања наших коминтената-ТВ станица и гледалаца и обезбедимо што квалитетнији и поузданији сервис.

Оставите одговор

Translate »