Приватни Корисници

01.

То је потпуно погрешно. За пријем дигиталног сигнала потребна је антена, па макар она била и парче жице, јер је неопходно да се у њој индукује сигнал присутан на пријемној локацији. Препорука је да те антене буду квалитетне, пасивне и усмерене. Пасивна значи да нема појачавача у себи.

Приближите се уређају и усмерите даљински у правцу уређаја и поновно притисните дугме. Ако и сада не реагује притисните прво дугме EXIT па поновно жељено дугме. Ако и даље не реагује проверите батерије у даљинском управљачу. Ако су батерије нове искључите уређај из струје на десетак секунди па га поновно укључите.

Узети прво нови даљински управљач. Усмерити га ка сет-топбокс-уређају и притискати VOL+ (код неких уређаја стрелица на десно).

 

Посматрати на екрану да ли се појављује клизач за звук и дотерати ниво звука на 80%. Ако се не појављује клизач, проверити батерије. Узети даљински управљач од телевизора, усмерити га ка телевизору и притискати VOL+ и VOL- и гледати да ли се појављује индикација за повећање-смањење јачине звука.

 

Ако се појављују индикације а и даље нема тона идемо на следећи слајд.

Ако су телевизор и сет-топ-бокс повезани SCART каблом – проверите да ли кабл добро належе у прикључке телевизора и сет-топ-бокс уређаја. Уколико добро належу окрените кабл (страна која је била закачена за ТВ треба да се повеже са СТВ и обратно, јер се понекад деси да је кабл за аудио излаз у прекиду, па се заменом улаза и излаза проблем обично реши. Некад је потребно заменити цео кабл. Ови каблови су често проблематичнии понекад праве проблем који се у слици приказује као линије које се шетају по екрану или чак као брујање тона.

Уколико је веза антенским каблом који је стигао уз уређај који има RF модулатора у његовом менију нема могућности промене стандарда, узмите онда даљински од телевизора (стари) и у менију телевизора промените стандард са BG на DK. Ако тон мало крцка пробајте да финим подешавањем фреквенције у телевизору то поправите. Новија верзија софтвера сет-топ-бокс уређаја би требало да има и ове могућности.

Притиском на дугме MENU и стрелицама треба доћи до подешавања. Проверити која је опција изабрана за звук и да случајно није укључена опција АD Аудио дескриптори-описи.

Ако имате као понуђену опцију други аудио језик пробајте да изаберете други језик у аудио менију. Ако и даље нема звука пробајте да искључите уређај из струје на десетак секунди и поново укључите. Уколико и даље нема тона можда је у питању хардверски проблем који захтева интервенцију стручног лица.

Дугме MENU се налази на новом малом даљинском управљачу лево горе у односу на дугме ОК и стрелице. Два примера даљинских дата на слици.

Дугме INFO се налази на даљинском управљачу новог уређаја отприлике на средини при врху. Код неких даљинских управљача је поред дугмета МЕNU.

Узмите даљински од сет-топ-бокс уређаја (нови мали даљински) и притисните дугме ЕХIT које се обично налази са десне стране од дугмета OK. По потреби притиснути ово дугме више пута.

Ако SCARTприкључак има преклопник онда он може бити и излазни OUT и улазни IN. Уколико је SCART прикључак на страни сет-топ-бокс-уређаја преклопник треба да је у положају IN. Ако је SСАRТ на страни телевизора треба да је у положају OUT. Ако прикључак нема преклопник за улаз/излаз то је или само улазни или само излазни кабл и вешт мајстор би знао да прелеми за одговарајућу комбинацију.

Већина пријемних уређаја имају у себи кола која служе за приближну процену интензитета сигнала (snaga, jačina, moč, nivo,Signal, level) и квалитета (Quality, kvalitet) сигнала.

 

Оне не зависе само од нивоа сигнала на пријемној локацији већ и од употребљене антенске инсталације коју чине сви елементи од антене до пријемника: карактеристике антене се разликују на различитим фреквенцијама, појачавачи (ако постоје) , каблови и прелази такође имају различите карактеристике на различитим фреквенцијама.

 

Постојање ових индикација је врло драгоцено да би се утврдили правац и положај антене при првој поставци уређаја.

Проверите антенски кабл да није случајно уштинут на неком месту. Притисните дугме INFO и погледати да ли је ниво сигнала преко 90% или испод 30%. Уколико је сигнал низак-подизати антену, уколико је висок спуштати. Померати антену лево десно и окретати. Препорука је коришћење лог-периодичних или јаги антена (“рибља кост“) без антенских појачавача и да је монтирана на крову зграде. Уколико је он баш потребан препорука је да буде врло квалитетан –да уноси мали шум и да нема појачање преко 15dB.
Проверити прикључак кабла и антене, као и прикључак кабла који улази у RF IN сет-топ-бокс-уређаја.

 

Мењати позицију и орјентацију пријемне антене и посматрати индикације. Померање вршити у малим корацима и сачекати 10-так секунди да се појаве индикације. Подесити да је ниво сигнала на улазу у сет топ бокс уређај између 50 и 70%. Индикације за квалитет сигнала треба да су преко 70%. Мале варијације (до 10%) су нормалне а уколико су велике указују на осцилације антенског појачавача или прејак ниво сигнала са антене који бива лимитиран улазним колима сет-топ-бокс уређаја.


Уколико је сигнал добар (око 60%) а квалитет лош (испод 60%) уклонити антенски појачавач и мењати орјентацију антене, да би се елиминисале нежељене интерференције које кваре сигнал. Уколико постоји појачавач у антени, саветујемо замену антене пасивном.

 

Понекад је поребно искључити уређај из струје на 10 так секудни и поново укључити.

Искључите уређај из струје на 10 так секунди и поново га укључите.

 

Ако су се после овог индикације стабилизовале нема потребе да ишта мењате.   Ако нису пробајте да положајем и орјентацијом антене добијете стабилне индикације.

 

Проверите прикључак антенског кабла и на страни антене и на страни која улази у сет-топ-бокс-уређај.

 

Ако не успете препорука је замена антенске инсталације.

Пробајте да употребом антене мањег добитка мало спустите индикације за ниво сигнала. Улазна кола уређаја улазе у засићење због високог нивоа, па не постоји могућност исправне детекције.Уколико уређај заглави понекад је довољно искључити га на десетак секунди из струје и поновно укључити. Уколико постоји брујање пробајте да окренете прикључак фазе и нуле.

Нема потребе да било шта мењате уколико немате никаквих проблема са гледањем телевизије.

Ваша антена има велики добитак и појачавач који има велико појачање. Ако имате регулатор појачања препорука је да гледате индикацију за квалитет док подешавате ниво сигнала.Уколико сте вешти, а не постоји могућност регулације појачања, пробајте да спустите напон напајања антене. Ако нисте препустите тај посао стручном лицу.

У РС предајници емитују сигнале у хоризонталној поларизацији. Пријемна антена такође треба да је хоризонталне поларизације.

Притисните дугме INFO на даљинском од сет-топ-бокс-уређаја. Некад је потребно притиснути то дугме два пута да би се појавиле индикације за ниво и квалитет сигнала. Уколико се на екрану телевизора ништа није променило, тј не појављује се прозорчић са индикацијама проверити да ли на сет-топ-бокс уређају светли зелена (на неким је плава) лампица и да ли је на телевизору изабран одговарајући извор сигнала AV INPUT, VIDEO ili SOURCE или програм на ком је меморисан канал сет-топ-бокс уређаја ако је у питању уређај са РФ модулатором.

Извлачимо антенски прикључак и посматрамо да ли се нешто дешава са индикацијама. То радимо споро и чекамо јер је уређају потребно неко време да одреагује. Уколико антена има антенски појачавач (црну кутију) и могућност регулације појачања проверимо да ли се окретањем дугменца GAIN нешто појављује. Проверимо да ли се антена померила. Мало продрмамо антенски кабл. Чест је случај да треба поновно урадити антенски прикључак. Ако су индикације 0,0 и након детаљне провере-позвати број 011 2544 358 и пријавити нестанак сигнала

Посебно је уочљиво да је у употреби велики број антена са појачавачима и да баш такве антене праве проблеме у пријему. Избор антене највише зависи од нивоа пријемног поља на локацији. Ако сте у зони јаког предајника није вам потребна антена великог гејна (број dB) већ пријем можете остварити и са антеном без појачавача. Ниво сигнала је далеко већи и када се појача у антени, често доводи до блокаде или саме антене или пријемника (ТВ или сет топ бокс) што се манифестује као повремено прекидање или замрзавање слике или чак и потпуни прекид у пријему.

Разлог за то је да обично по укључењу уређаја у струју антенски појачавач неко време ради стабилно а затим појачавач проосцилује што доводи до немогућности декодовања пријемног сигнала, па уређај често јавља Нема сигнала. Уколико би се погледале индикације за ниво и квалитет сигнала виделе би се велике варијације често чак и од 0% до 100%. Оно што је проблематично је да ове осцилације могу да униште улазна кола уређаја да чак ни при стабилном нивоу уређај више не може да ради.

Чак и у областима где је релативно низак ниво сигнала антенски појачавач нарушава квалитет сигнала.

Ако је сигнал је на граници пријема-испод 30 %. При различитим условима простирања таласа, сигнал на пријему увек варира у времену. Потребно је наћи положај антене или користити антену већег добитка да би уређај показивао индикације преко 50%.
Ако је ухваћени сигнал преко 90%, треба користити антену мањег добитка и наћи јој бољу позицију што некад укључује и заклањање антене.

02.

03.

Потребно је наћи положај антене или користити антену већег добитка да би уређај показивао индикације преко 50%. Проверити и антенске прикључке и антенски кабл.

За сада само једна телевизија припрема информације за тзв. електронски програмски водич (енглеска скраћеница ЕPG). Оне укључују и информације о томе шта се сада емитује и шта ће бити након тога. При пребацивању са програма на програм уређај покушава да приступи овим информацијама и ако их не нађе (што је случај на свим осталим телевизијама) пријављује нема информација

Телетекст емитују поједине телевизијске куће уз свој програм. Приступ телетекст информацијама се остварује једним притиском на дугме ТТХ на даљинском управљачу сет топ бокс уређаја. Поједини уређаји питају да ли да укључе телетекст и језик телетекста. Треба изабрати SRB. Затим се укуца жељени број стране и уколико има више информација креће се притискањем стрелица лево и десно. Телетекст дугме на даљинском од телевизора више није у функцији већ се све обавља преко новог даљинског.

Изаберите опцију GMT+1 и укључите и опцију летње рачунање времена. Обично се налази у подменију подешавања или време.
Регион Београд је ознака за временску зону и нема никакве везе са предајником са ког се прима програм.

У подешавањима уређаја искључите опцију AUTO OFF – аутоматско искључење (изаберите никад или искључено (OFF) или AUTOSLEEP (Време спавања или режим спавања) као што је приказано на следећем менију. Изаберите опцију искључено.

Различити уређаји имају различите опсеге пријема. Различите позиције (пријемне локације) имају различиту отвореност према предајницима, а и оно што је главно антенске инсталације (антена, каблови, прикључци) којим прилагођавамо сигнал уређају имају различите карактеристике.

 

Понекад је довољно да је кабл дужи или краћи само 1м да би могли да пратимо поједине пакете. Углавном корисници имају по 15 програма: 7 националних и зависно oд региона у ком се налазе још 6-9 локалних програма. Национални пакет има бољу покривеност од локалног и емитује са 208 локација.

 

Постоје области које примају само овај национални пакет. Уколико имате национални пакет на више места значи да сте ухватили сигнал са више предајника. Постоје и места у РС која могу да приме сигнал из 5 региона. Наравно врло је важна кућна антенска инсталација да би се ови сигнали и примили.

Највероватније је сигнал на пријемној локацији довољног нивоа и кад се појача постаје виши од максималног нивоа са којим уређај може добро да ради.

Други разлог је лоша позиција антене и орјентација антене. Основно за пријем је да локација није затворена са свих страна високим брдима и планинама или високим зградама. Потребно је ухватити сигнал из правца који је отворен.

Гледајте индикације за сигнал и пробајте да ухватите сигнале из неког другог региона. Вероватно су индикације за квалитет лошије од индикација за ниво сигнала.  Ако променом позиције антене не успете да добијете стабилне индикације између 60 и 80%, највероватније је потребно да замените антену.

Дигитална мрежа је пројектована да задовољи услове покривања за пријем кровном антеном и обезбеди покривеност 95% популације. Пројектовање је и вршено по популационом принципу тако да постоје слабо насељене области које су остале без сигнала. Међутим обзиром на природу ем таласа постоје и области где је могућ пријем и собном антеном (локације које се налазе у јаком пољу). Собне антене нису добро решење за пријем јер обично имају појачаваче неприлагођене дигиталном сигналу-па нарушавају квалитет пријемног сигнала. Често су и постављене тако да корисници својом кретњом представљају објекте који се налазе на путу таласа. Собне антене могу бити и без појачавача и могу се користити без проблема.

Заједнички антенски системи у зградама су власништво свих станара зграде, као што је то случај и са крововима.

Потребно је проверити кровне антене, појачаваче и прикључке у свим становима. Обратити се председнику кућног савета да би се заједнички антенски систем поново ставио у функцију.

Ако се викендица и место где живите не налазе у истој зони предајника, потребно је да поново инсталирате односно нађете канале који су доступни у новој зони. То можете радити аутоматски, кад уређај брише постојећу листу канала или ручно при чему додаје нове канале.

Ручна претрага се зависно од типа сет топ бокс уређаја налази на различитим странама и различито се зове. Код неких је у подменију Pretraga и уместо опције аутоматска треба изабрати Pretraga priručnika или Pretraga uputstva.

Код неких уређаја се налази на првом менију и зове се ручна Ručna или Manuelna претрага (скенирање). Код неких се налази у подменију ИНСТАЛАЦИЈА Instalacija у оквиру опције DVB-T skeniranje kanala или Traženje kanala.

Дигитална мрежа за сада користи само UHFканале. Канали на којим се емитују програми разликују се од зоне расподеле. Списак канала погледајте у табели на наредним странама.

Притиском на дугме МЕNU искаче главни прозор. Стрелицама горе доле, лево десно и избором одговарајуће опције притиском на дугме ОК долазимо до екрана претрага. Улазимо у тај екран и изабирамо опцију за ручну претрагу.

На екрану телевизора требало би да се појави нека од следећих слика: Сачекамо да се појаве индикације за ниво (снагу) и квалитет.

Тек ако су те индикације добре и стабилне стартујемо претрагу притиском на дугме ОК или стрелицу на десно. Уколико индикације нису добре проверавамо читаву антенску инсталацију.

LCN jeскраћеница од енглеске речи Logical Channel Number и значи логички број канала. Сваки телевизијски програм има додељен јединствен број. Ово је битно једино за сортирање односно уређење листе канала, јер кад је укључено, уређај аутоматски попуни листу по редоследу на који указује овај број.

Програми се емитују са различитим односом хоризонталне и вертикалне стране слике. Овај случај се дешава само на баш старим типовима телевизора који подржавају само формат слике 4:3. Потребно је ући у мени сет-топ-бокс уређаја и изабрати Формат (Format slike, Režim slike, ASPECT RATIO) уместо AUTO изабрати однос 4:3, у свим осталим случајевима и треба да остане аутоматска опција јер тада слика како је оригинално направљена се приказује на ТВ екрану. Начин приказа код новијих типова телевизора корисник може да подеси и на самом телевизору избором опције која му највише прија оку.

Један пакет програма се емитује на једном фреквенцијском каналу а други на другом. Не постоје антене које имају идентичне карактеристике на обе фреквенције. Услед различитих временских и температурних услова сигнал на пријемној локацији никад није исте вредности иако предајник ради са константним параметрима. Карактеристике пријемне опреме се мењају у зависности од спољних утицаја. Уколико је сигнал који је ухваћен на граници опсега са којим уређај добро ради, деси се да се промена од 1dB манифестује као губитак сигнала. Зато је савет да при подешавању улазног нивоа индикације показују за буду ниво између 50 и 70%, да би уређај при свакаквим условима пропагације исправно декодовао сигнал.

OTA je скраћеница од енглеских речи Over The Air и односи се на ажурирање софтвера уређаја без прикључења додатних уређаја.

Већина уређаја је опремљена тзв. USB прикључком на који може да се закачи екстерни хард диск или преносни диск. Притиском на дугме REC почиње снимање. Притиском на дугме STOP (црвена тачка) се зауставља. За детаље погледајте упутство које сте добили уз уређај.

Морате поновно да инсталирате канале. Извршите аутоматску претрагу канала. Ако не добијете жељени резултат урадите ручну претрагу.

РС је подељена на 15 Зона расподела, територијално позициониранихоко предајника великих снага. Сваки од ових предајника има додељене фреквенцијскеканале на којим се емитују пакети телевизијских програма. У целој Србији емитује се тзв. национални пакет које чине следећи програми: РТС 1, РТС 2, ПИНК, Б92, ТВ ПРВА, Хепи, РТС 3, а у Војводини и РТВ 1 и РТВ 2. Регионални пакети су у свакој зони другачији и на наредним слајдовима дат је списак канала и програма који се емитују.

04.

Translate »